Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Coronavirus

Sinds eind februari heeft het coronavirus Nederland bereikt. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen heeft de Rijksoverheid strenge maatregelen getroffen voor heel Nederland. In Brabant zijn op dit moment veel besmettingen van het coronavirus. Dit zorgt voor een enorme druk op de medische zorg. Ook kan het virus gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand, bijvoorbeeld kwetsbare ouderen. Het is daarom van belang om de adviezen en maatregelen goed op te volgen.

Op deze pagina staat informatie voor inwoners en ondernemers. Ook vindt u links naar relevante websites. 

Landelijk en regionaal
De meest actuele adviezen en maatregelen zijn te vinden op de websites van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, het RIVM en de Rijksoverheid.

Lokaal
Actuele informatie voor Dongen lees je op de pagina nieuws.

Boodschap burgemeester: Toon je hart!

Burgemeester Marina Starmans steekt alle inwoners en ondernemers van Dongen een hart onder de riem via een videoboodschap. Je kunt de tekst ook hier lezen.

Informatie voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Alle maatregelen zijn overzichtelijk en duidelijk uitgelegd in deze poster. Lees hierover meer in dit nieuwsbericht.

ZZP-er  en financiële ondersteuning nodig? 
ZZP'ers kunnen bij de gemeente voor een periode van 3 maanden een uitkering aanvragen om in hun levensonderhoud te voorzien. De uitkering vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Deze regeling wordt nu uitgewerkt. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vraagt nog even geduld te hebben. Ondernemersadvies (samenwerking met gemeente Tilburg) gaat deze regeling uitvoeren. Vul het intakeformulier in op de website van de gemeente Tilburg. Klik op de oranje button 'Direct regelen'. Zodra de uitwerking is afgerond wordt contact met je opgenomen over het vervolg.

Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB): Uitstel van betaling lokale belastingen voor bedrijven
BWB meldt op haar website: Vanwege de coronacrisis heeft de BWB een ‘coulancetermijn’ ingesteld voor alle bedrijven. Alle aanslagen die aan bedrijven zijn opgelegd krijgen uitstel van betaling tot 30 juni 2020. Hierdoor hopen wij het voor bedrijven iets makkelijker te maken in deze lastige tijden. Meer informatie lees je op de website van BWB

Interessante links:

Hulp voor inwoners

Landelijk
Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is van maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 8:30-21:00 uur, op vrijdag tussen 8:30-18:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.

Regionaal
Kom jij, door de oproep thuis te blijven, in de problemen, die je niet opgelost krijgt met hulp van je buren of familie? Dan kun je het AdviesPunt van ContourdeTwern bellen. Het AdviesPunt is op werkdagen zowel telefonisch als per mail bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Ook de jongerenwerkers zijn hier bereikbaar.

Telefoonnummer: (013) 549 86 46
E-mail: adviespunt@contourdetwern.nl

Lokale online initiatief: Facebookgroep Dongen helpt elkaar!
Via de Facebookgroep Dongen helpt elkaar! wordt hulp aangeboden en gevraagd. Je kunt lid worden van de groep om hulp te vragen of te bieden.

Informatie voor ouders en kinderen

Met kinderen over corona praten
Door de uitbraak van het coronavirus zijn het spannende tijden. Leerlingen gaan niet naar school en we vermijden sociaal contact zoveel als mogelijk. Hoe leg je kinderen uit wat er aan de hand is? Hoe praat je met hen over de impact van het virus, bijvoorbeeld als zij angstig zijn of autisme hebben? En waar vinden professionals betrouwbare informatie en hulpmiddelen? Op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie staan adviezen en informatie van verschillende experts en organisaties op een rij.

Als thuis de spanningen oplopen
De maatregelen tegen het coronavirus hebben een enorme invloed op ons leven. Daardoor kunnen de spanningen thuis flink oplopen. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft tips voor ouders, kinderen, gemeenten en professionals in de jeugdhulp, jeugdbescherming en Veilig Thuis.

Informatie voor mensen die moeite hebben met lezen

Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, kan alle informatie over het coronavirus best veel en complex zijn. Stichting Lezen en Schrijven heeft voor deze mensen een animatie gemaakt in begrijpelijke taal. Zodat ook deze groep (van 2,5 miljoen Nederlanders) kan voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Klik hier voor de animatie

De informatie is ook in begrijpelijke taal uitgelegd door middel van plaatjes. Bekijk de informatie hier

Aanpassing dienstverlening gemeente

De gemeente Dongen werkt volgens een aangepaste dienstverlening. Dit betekent:

  • Wij zijn digitaal en telefonisch bereikbaar. Bekijk hier onze contactgegevens.
  • Kom niet naar het gemeentehuis of De Entree als u geen afspraak heeft. Lees meer.
  • De Coolhof heeft aangepaste openingstijden (dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur) en treft de benodigde veiligheidsmaatregelen. Lees meer.

Voelt u zich niet lekker? Blijf dan thuis.

English information coronavirus

You can find English information about the coronavirus and the Dutch situation at government.nl

Noodverordening Midden- en West-Brabant

In Midden- en West-Brabant en dus ook in de gemeente Dongen is een noodverordening van kracht. Hiermee wordt invulling gegeven aan de al eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen waaronder het verbod op groepsvorming, maar ook het verbod op bezoek aan bepaalde zorginstellingen. De noodverordening en besluiten lees je hier