Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Preventie woninginbraak: ramen en deuren dicht als je weggaat!

donderdag 21 juni 2018

Als het warmer wordt laten mensen vaker deuren open, garagepoorten omhoog en ramen op een kier staan. Een ideale situatie voor woninginbrekers als de bewoners even weg zijn, even boven zijn of even zelf niet meer in de open ruimte aanwezig zijn. Ze kunnen dan onbelemmerd naar
binnen sluipen.

Enkele minuten
Langer licht in de avonden vormt voor de inbreker geen belemmering. De inbreker zoekt de meest gemakkelijke woning uit en loopt naar binnen alsof hij daar thuis hoort. Een portemonnee in de keuken of een handtas in de kamer zijn snel gevonden en weggenomen of geplunderd. Als niemand thuis is richt de inbreker zijn aandacht vaak op sieraden en elektronische apparatuur zoals een televisie,
computer of muziekinstallatie. Leg ook autosleutels niet ergens zichtbaar neer. Al met al heeft een inbreker maar enkele minuten nodig om een slag te slaan.

Afsluiten
Hoewel het omslachtig is telkens weer alles goed dicht te maken en af te sluiten, kun je daarmee wel inbrekers tegengehouden. Wees alert, houd verdachte personen in de gaten. Zie je een verdachte situatie? Bel dan 112.

Tips
Een aantal tips ter voorkoming van woninginbraak:
1. Indien je de woning verlaat (ook als je maar eventjes weggaat en ook overdag), maak dan de ramen dicht en sluit de deuren af. Haal eventuele horren er uit en maak de bovenlichten dicht.
2. Leg geen sleutel buiten neer onder een steen, bloempot of deurmat.
3. Haal het touwtje uit de brievenbus om de deur van buitenaf te openen. Laat geen sleutels aan de binnenzijde op de deur of ramen zitten.
4. Als je overdag boven werkzaam bent of ’s avonds rustig in de woonkamer voor de televisie zit, sluit dan de achterdeur af, zodat er geen vreemden stiekem kunnen binnensluipen.
5. Zorg ervoor dat de woning er bij schemer of duisternis bewoond uitziet. Zet dus enkele tijdschakelaars op schemerlampen.

Meer preventietips staan op de www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Delen via e-mail

https://www.dongen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archief/2018/06/nieuwsitem/preventie-woninginbraak-ramen-en-deuren-dicht-als-u-weggaat-356.html