Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Programma 75 jaar vrijheid Dongen

woensdag 04 september 2019
Bevrijding Dongen 75 jaar geleden

Bevrijding Dongen 75 jaar geleden

In 2019 vieren Dongen, ’s Gravenmoer en Klein Dongen-Vaart 75 jaar vrijheid. Het bevrijdingsjaar krijgt een prachtige invulling met als hoogtepunt het bevrijdingsweekend van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november. Maar om het weekend zijn er ook tal van activiteiten. 

Woensdag 23 oktober

Op woensdag 23 oktober houdt publicist Jack Didden een lezing in dorpshuis de Geubel aan de Hoofdstraat in 's Gravenmoer. Voor de pauze zal hij ingaan op de cruciale rol van een geïmproviseerde Duitse strijdgroep, de Kampfgruppe Chill, en de grote invloed van deze groep op het verloop van de gebeurtenissen na de bevrijding van Antwerpen op 4 september 1944 tot het stabiliseren van het front begin november 1944. Na de pauze behandelt hij de bevrijding van ‘s Gravenmoer en omgeving. Er is die avond ook gelegenheid om zijn laatste twee boeken te kopen, ‘Autumn Gale, Kampfgruppe Chill and schwere Heeres Panzerjäger-Abteilung 559’ (€ 85 ) en ‘Kampfgruppe Walther and Panzerbrigade 107’ (€ 55) en die te laten signeren. De lezing begint om 20.00 uur. Voor leden van de heemkundekring is de toegang gratis. Niet-leden betalen € 3,50 entree.  

Vrijdag 25 oktober

Op vrijdag 25 oktober om 20.00 uur wordt de tentoonstelling over 75 jaar bevrijding geopend in Museum De Looierij, Kerkstraat 33 in Dongen. Met als titel: Tussen Vrees en Vreugde. Een Bewogen Bevrijding. De tentoonstelling loopt tot 7 juni 2020 en is gratis te bezoeken.

Maandag 28 oktober

Er wordt een nieuw straatnaambord onthuld in de Cousinsstraat ter nagedachtenis aan Luitenant Cousins, die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Dongen.

Dinsdag 29 en woensdag 30 oktober en vrijdag 1 november

Toneelvoorstelling
KBO Dongen en Toneelgroep Het Klein Theater Dongen brengen in het kader van het project KBO-Brabant Remembers op 29 en 30 oktober en op 1 november een toneelvoorstelling in De Cammeleur. Het verhaal is geschreven door Dongenaar Jan Verharen. Ticketverkoop heeft plaats op 5 en 6 oktober in De Cammeleur (in eigen beheer via Het Klein Theater). De kaartjes kosten 5 euro.

Vrijdag 1 november

Op vrijdag 1 november wordt een plaquette onthuld op de locatie van een vliegtuigcrash in Dongen-Vaart. Bij deze crash kwamen 7 bemanningsleden om het leven. De plaquette wordt geplaatst ter nagedachtenis aan hen. Dongenaar Mark de Weerd heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar deze crash en ook enkele familieleden van de piloot opgespoord. Zij zullen de onthulling bijwonen. 

Re-enactmentgroep
Op vrijdag komt er ook een re-enactmentgroep die haar kampement het hele weekend zal opslaan op het Wilhelminaplein. Deze groep speelt het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog na en neemt 15 voertuigen uit die tijd mee.

Jubileumboek
Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid verschijnt een jubileumboek met deels niet eerder gepubliceerde herinneringen aan de oorlog en de bevrijding. De titel van het boek is Bezetting en bevrijding, Herinneringen uit Dongen, 's Gravenmoer en Klein Dongen-Vaart'. Een werkgroep heeft persoonlijke verhalen opgetekend en dagboekfragmenten bewerkt. Deze bijzondere uitgave wordt vrijdagavond 1 november gepresenteerd in De Cammeleur. Het boek gaat 15 euro kosten en verschijnt in een oplage van 1.000 exemplaren. Intekenen voor het boek kan via e-mailadres dongen75vrij@gmail.com.

Zaterdag 2 november

Historische rondrit
Op zaterdag 2 november doet een stoet met zo'n 40 historische voertuigen de gemeente aan. De rondrit gaat door Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart en in alle kernen wordt gestopt voor het onthullen van een monument ter herinnering aan 75 jaar vrijheid.

Theatergroep Tintelbelle voert een speciaal voor deze dag samengestelde voorstelling op in De Cammeleur. Er zijn enkele voorstellingen. De toegang is gratis.

Stijlavond
Wie van dansen houdt, is op zaterdag 2 november welkom in De Cammeleur. Een retro dj en diverse bands nemen de bezoekers mee terug naar de tijd van toen. De kaartverkoop is inmiddels begonnen; kaartjes à 10 euro per stuk (inclusief 1 consumptie) zijn te koop via www.decammeleur.nl
 

Zondag 3 november 

Op zondag 3 november geeft de Koninklijke Muziekvereniging Dongen een bevrijdingsconcert in De Cammeleur. Dirigent Sebastiaan Hettema heeft samen met de muziekcommissie een mooi muzikaal programma van zo’n 12 muziekstukken samengesteld, met een opbouw van onderdrukking en bezetting naar bevrijding. Wat de exacte muzikale invulling is, blijft nog even een verrassing. De entreebewijzen kosten €7,50 per persoon inclusief een pauzedrankje, maximaal vier tickets per persoon. Kaartjes zijn vanaf 20 september te koop via www.decammeleur.nl  

In de middag staat een spectaculaire afsluiting op het Wilhelminaplein op het programma.

Tentoonstellingen

Rondom het bevrijdingsweekend zijn er in De Geubel in ’s Gravenmoer, de voormalige Hubertuskerk in Dongen-Vaart en in Museum De Looierij in Dongen tentoonstellingen. Voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen wordt er een speciaal lesprogramma ontwikkeld, dat tijdens dit weekend een grote apotheose krijgt. Ook komt er een fototenstoonstelling over de bevrijding van Dongen in De Cammeleur.

Goed doel

Aan de festiviteiten rondom de bevrijding is een goed doel verbonden: Stichting Hulphond. Voormalig Commandant der Strijdkrachten Generaal Peter van Uhm is ambassadeur van deze stichting. Hij bezoekt de festiviteiten op 2 november. Ter herinnering aan het meest gebruikte legervoertuig in de Tweede Wereldoorlog, de Willy’s Jeep, heeft Van Schijndel Metaal een model in roestvrijstaal vervaardigd. De modellen zijn voor 5 euro te koop in museum De Looierij. De opbrengst van deze actie gaat naar Stichting Hulphond en activiteiten die de projectgroep organiseert.

Organisatie

De coördinatie en organisatie van het bevrijdingsjaar is ondergebracht bij een projectgroep. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van het Oranje Comité Dongen, Oranjevereniging 's Gravenmoer, de Oranjevereniging Klein Dongen en Vaart, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen, de lokale heemkundekringen, het Comité 4 en 5 mei Dongen en gemeente Dongen. Onder de projectgroep vallen werkgroepen die onderdelen van het programma voorbereiden. Voorzitter van de projectgroep is Rob Driessen. Hij is bereikbaar via e-mailadres: dongen75vrij@gmail.com.

Vrijwilligers gezocht

De organisatie kan nog helpende handen gebruiken. Wil je als vrijwilliger meewerken aan de viering van de bevrijding? Stuur dan een berichtje naar: penningmeester@oranjecomitedongen.nl en laat weten waar je voorkeur naar uit gaat.

Volg https://www.facebook.com/bevrijdingdongen voor het laatste nieuws

 

 

 

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.dongen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archief/2019/09/nieuwsitem/programma-75-jaar-vrijheid-dongen.html