Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Zelfstandig leren reizen voor jongeren in het leerlingenvervoer

dinsdag 11 februari 2020

Sjoerd laat zijn uitstaphalte zien aan wethouder Lepolder

Sjoerd is 12 jaar, woont in Dongen en zit op de Vrije school in Oosterhout. Om van huis naar school te gaan en weer terug maakt hij gebruik van het leerlingenvervoer. Een van zijn ouders of een taxibusje haalt hem van s chool en brengt hem naar huis. Sinds november vorig jaar gaat hij zelfstandig met de bus van school naar huis. Hij maakt hiervoor gebruik van de Voor Elkaar Pas.

Sjoerd kreeg in groep 4 een diagnose in het autistisch spectrum. "De diagnose opende deuren voor ons. In het contact met de gemeente werd duidelijk dat er veel mogelijk was. Maar we zijn op ons verzoek gestart met alleen dat wat Sjoerd echt nodig had. Uitbreiden kan altijd nog. Sjoerd is gestart op een basisschool in Dongen, maar dat ging niet goed. Na een zoektocht kwamen we uit bij de vrije school in Oosterhout." Aldus Femke van Dongen, moeder van Sjoerd.

Juiste moment
Femke is blij met het initiatief: "Ik was meteen enthousiast toen we door de gemeente Dongen werden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over de Voor Elkaar Pas. Het kwam voor ons precies op het juiste moment. Volgend jaar gaat hij naar het voortgezet onderwijs. Dus hiermee kunnen we vast op een veilige manier oefenen. Wij zien het als een unieke kans voor Sjoerd. Het geeft hem vrijheid, maakt hem zelfstandig en hij leert er veel van. Veel meer dan van elke dag in een auto of taxibusje stappen. Extra pluspunt is dat hij nu voortaan kan afspreken met klasgenootjes. Want als er een taxi staat, moet je instappen. Nu kan hij ook een bus later terugpakken."

Appje
"De Voor Elkaar Pas kwam voor ons echt op het juiste moment", vertelt Femke verder. "Maar ik denk dat we het ook hadden gedaan als het twee jaar geleden was aangeboden. Het voordeel van deze tijd is dat we onze kinderen via gps-horloges en mobiele telefoons kunnen volgen. Dus ik kan altijd zien waar hij is. En hij stuurt een appje als hij in de bus zit." Sjoerd is blij met de Voor Elkaar Pas: "Ik vind het fijn om zelf met de bus te gaan. Omdat ik eindelijk alleen naar huis mag. Anders moest ik soms lang wachten tot de taxi of mijn ouders me kwamen ophalen." Femke vult hem aan: "Ik ben de eerste twee keer meegegaan. Daarna durfde hij het zelf. Sindsdien gaat het goed." Sjoerd: "Ik ben maar één keer bijna in de verkeerde bus gestapt. Wel het goede lijnnummer, maar deze ging richting Breda. Ik moet lijn 327 richting Tilburg hebben."

Gewoon proberen!
Sjoerd: "Het enige lastige zijn de stopknopjes in de bus. Die zitten veel te hoog. Ik mag van mijn ouders daarom op de invalideplek zitten. Daar zit de knop lager. Maar als er iemand binnenkomt die op die plek hoort te zitten sta ik meteen op!" Voor kinderen die nog twijfelen of de pas een goed idee voor ze is heeft Sjoerd nog een goede tip: "Je moet het gewoon proberen. Nu kan ik zelf met de bus ergens naar toe en daar ben ik trots op!"

Wat is de Voor Elkaar Pas?
Voor jongeren in het leerlingenvervoer bieden de gemeente Dongen en Arriva de Voor Elkaar Pas aan. Een kant-en-klare OV-chipkaart waarmee onbeperkt in de Provincie Noord-Brabant met de bus gereisd kan worden. Voor de begeleiders zijn er gratis begeleiderpassen. Het is een proef project dat klein is opgezet en deelname is op vrijwillige basis. Jongeren die anders met de taxi(bus) naar school gaan, krijgen hiermee de kans om zelfstandig met het openbaar vervoer te (leren) reizen. En dat onder begeleiding van een ouder, familielid of een ander vertrouwd persoon. Arriva biedt een folder met een volledige route van huis naar school. Hierin staat welke bus de leerling moet nemen en waar de leerling moet uitstappen. De chauffeurs van Arriva worden op de hoogte gesteld dat een leerling deelneemt aan het project.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over de Voor Elkaar Pas dan kunt u bellen met De Entree 14 0162 of kijk op deze pagina.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.dongen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archief/2020/02/nieuwsitem/zelfstandig-leren-reizen-voor-jongeren-in-het-leerlingenvervoer.html