Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Coronavirus: hulp voor ondernemers

maandag 23 maart 2020

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen.

Alle maatregelen zijn overzichtelijk en duidelijk uitgelegd in deze poster.
Meer informatie voor Dongense ondernemers/zzp'ers volgt in de loop van week 13.

Veel vragen worden beantwoord op de website van de Rijksoverheid en de Kamer van Koophandel. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel. Ondernemers kunnen ook telefonisch contact opnemen met het Kamer van Koophandel adviesteam via telefoonnummer 0800-2117. Dit gratis nummer is op werkdagen bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur. Ook VNO/NCW Brabant Zeeland heeft een speciale informatiepagina ingericht: 

Deeltijd WW, Werktijdverkorting
Bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en die aan de daarvoor geldende voorwaarden voldoen kunnen wellicht in aanmerking komen voor de regeling werktijdverkorting. Kijk hiervoor op op het ondernemersplein op de website van de KvK.

Aanvullende financiering
De kans bestaat dat er liquiditeitsproblemen ontstaan, o.a. als gevolg van teruglopende omzet of uitgestelde betalingen. Wellicht is de bank bereid om een overbruggingskrediet of ophoging van het rekening courant af te sluiten. Er is een borgstellingsregeling van de overheid die banken hiervoor extra zekerheid bieden. Dit is de BMKB (Borgstellingsregeling MKB). Aanvraag van de BMKB loopt via de bank.

Financiële ondersteuning
Als gevolg van de beperkende maatregelen rondom het Corona virus zien veel ondernemers op dit moment hun omzet c.q. inkomen teruglopen. In die situaties dat uw inkomen uit bedrijf te laag is om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien komt u wellicht in aanmerking voor een Bbz (Bijstand zelfstandigen) uitkering. Het Bbz is er o.a. voor gevestigde zelfstandigen in tijdelijke financiële problemen (bijvoorbeeld als gevolg van de Corona maatregelen).

Daarnaast kunnen  ZZP-ers bij de gemeente voor een periode van 3 maanden een uitkering aanvragen om in hun levensonderhoud te voorzien. De uitkering vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Deze regeling wordt nu uitgewerkt. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vraagt nog even geduld te hebben. Ondernemersadvies (samenwerking met gemeente Tilburg) gaat deze regeling uitvoeren.

Vul het intakeformulier in op de webiste van de gemeente Tilburg. Zodra de uitwerking is afgerond wordt contact met je opgenomen over het vervolg.

(Uitstel) betaling van belastingen
Werkgevers die kunnen aantonen dat zij in financiële problemen komen als gevolg van het Coronavirus kunnen tijdelijk uitstel van betaling krijgen voor de loonbelasting. Ook vennootschapsbelasting, omzetbelasting en inkomstenbelasting hoeven dan tijdelijk niet te worden afgedragen. Dat liet het kabinet 12 maart weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.dongen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archief/2020/03/nieuwsitem/coronavirus-hulp-voor-ondernemers.html