Logo van Gemeente Dongen

Toon Buiks zorgt al 33 jaar voor de vogelkooi in Park Vredeoord

donderdag 13 januari 2022
Toon Buiks in de vogelkooi van Park Vredeoord

Wie kent ‘m niet? De vogelkooi (of volière) in Park Vredeoord vol met kanaries, parkieten en zebra’s (vinken). Toon Buiks (76) zorgt al 33 jaar vrijwillig en met veel liefde voor de vogels. Elke dag gaat hij naar het park om de vogels te verzorgen en de kooi te onderhouden.

Ritme

Het ritme van Toon is heel duidelijk. Elke ochtend om 6.00 uur staat hij op. Om 6.15 uur leest hij de krant. Na het ontbijt en een kop koffie gaat hij op pad. Zijn dag wordt gevuld met bezoekjes aan kringloopwinkels door heel het land. Hij gaat opzoek naar historische boeken over Nederlandse dorpen en steden. Zijn huis staat er vol mee. Welke kringloopwinkels hij bezoekt is heel verschillend. Maar één ding doet hij elke dag; naar de vogelkooi in Park Vredeoord. Om 16.00 uur gaat hij avondeten. Rond 21.00 uur gaat hij naar bed.

Werkzaamheden

“Op maandag ben ik vaak wat langer bezig in de kooi” zegt Toon “Dan maak ik heel de kooi schoon. Dat is wat meer werk en dan ben ik er zo’n 1,5 uur zoet mee. De rest van de dagen ben ik er een half uur per dag. Dan ververs ik het water, geef de vogels voer en veeg de kooi.”

Eenzaam

Toon vermaakt zich goed met zijn dagritme. Toch geeft hij aan eenzaam te zijn. Vorig jaar is zijn vrouw Ledy, of eigenlijk ‘ons ma’ zoals Toon haar noemt, op 80-jarige leeftijd overleden aan corona. ‘Van de een op de andere dag was ze ziek en at en dronk ze niet meer. Ze sliep de hele dag. En op een dag was het voorbij. Ik mis haar heel erg. Het was een lieve vrouw en ja ik voel me nu ook wel eenzaam.’ Maar Toon is blij met de vogels die hij mag verzorgen. ‘De liefde voor dieren en vogels heb ik al vanuit huis meegekregen. We woonden op een boerderij met veel vee. De liefde voor vogels zorgt ervoor dat ik dit al 33 jaar doe. Ik vind het geweldig’.

Vakantie

We vragen Toon wie de vogelkooi onderhoudt als hij er een dag niet is of als hij op vakantie gaat. Toon: ‘Vakantie? Daar doe ik niet aan. Ik ben liever in mijn eigen vertrouwde omgeving. Ik ben in die 33 jaar nog nooit op vakantie gegaan, überhaupt niet in mijn hele leven. Dus vervanging regelen hoeft ook niet. Als ik een dagje weg ga dan sta ik gewoon wat eerder op en ga ik vroeg naar de vogels’.

Diefstal

Op de vraag wat het raarste is wat hij in 33 jaar heeft meegemaakt hoeft hij niet lang na te denken. ‘De diefstal van de vogels in 2008. Op een ochtend kwam ik aanlopen en zag ik dat de kleppen van de kooi open stonden. Ik kon me niet herinneren dat ik die open had laten staan. En toen zag ik dat alle vogels weg waren. Ik kwam toen wel op nationale televisie. Weer een ervaring rijker’ zegt Toon lachend.

Dankbaar

Rene Broeders, medewerker bij de gemeente Dongen, is contactpersoon voor Toon. Als Toon vragen heeft of materiaal nodig heeft kan hij bij René terecht. René is Toon heel dankbaar: ‘Dat Toon op deze gedreven manier al 33 jaar de vogelkooi in Park Vredeoord in standhoudt is gewoon fantastisch. We mogen echt in onze handjes wrijven met Toon als vrijwilliger. Hij doet dit elke dag, door weer en wind, en heeft nooit wat te klagen.’

Oproep 

Toon en de gemeente Dongen zijn zich ervan bewust dat er een dag komt dat het voor Toon niet meer mogelijk is om voor de vogels te zorgen. Zou jij de taak van Toon wel over willen nemen? Of ken jij iemand die dit zou willen doen? Neem dan contact op met René Broeders via 06-23218496.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.dongen.nl/actueel/nieuwsbericht/archief/2022/01/nieuwsitem/toon-buiks-zorgt-al-33-jaar-voor-de-vogelkooi-in-park-vredeoord.html