Logo van Gemeente Dongen

Week van de Jonge Mantelzorger: "Niet te missen!"

donderdag 02 juni 2022
Evelyn Dekker (staand links) en Sterre Wijnen (staand rechts) komen graag in contact met jonge mantelzorgers uit Dongen. Eva Saeboe (gehurkt) is aanjager Jongeren participatie vanuit het Innovatienetwerk Jeugd | Samen met de Jeugd.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in Dongen wordt er aandacht gevraagd voor jonge mantelzorgers. 

Jonge mantelzorgers maken zich zorgen om de situatie thuis, willen graag hun ouders ontlasten en/of een luisterend oor bieden. De taken van een jonge mantelzorger zijn verschillend, iedere situatie is anders. De een helpt veel mee in huis of verzorgt een gezinslid. Een ander speelt ‘taxichauffeur’ binnen het gezin, regelt het papierwerk, of gaat mee naar de huisarts en de tandarts. Evelyn Dekker en Sterre Wijnen kunnen hierover meepraten. Ze waren beide jonge mantelzorgers. Sterre en Evelyn zetten zich nu in voor jonge mantelzorgers. Sterre is Jongerenwerker in Dongen en Evelyn zet zich in voor jongerenparticipatie via het Innovatienetwerk Jeugd | Samen met de Jeugd. Sterre: “Ook in Dongen wonen veel jonge mantelzorgers. Ik leer ze graag kennen en breng ze in contact met elkaar. Zodat we samen kunnen kijken waar behoefte aan is”. 

Ontlasten

Beiden hadden het gevoel niet direct veel zorg gedragen te hebben. Terugkijkend op het opgroeien als jonge mantelzorger, realiseren zij zich wel dat het helpen met zorgtaken en het zorgen maken om anderen veel impact heeft gehad op de eigen ontwikkeling. “Er waren al genoeg zorgen om mijn zus, dus zorgde ik dat ik mijn ouders niet tot last was” legt Sterre uit. “Ik zorgde dat alles op de achtergrond rustig was en dat zij met hun zorgen bij mijn zus konden blijven. Daarnaast wilde ik een mentale steun voor mijn zus zijn. Ik wilde haar vooral duidelijk maken dat ze niet minder was de rest. En vooral dat ik niet beter dan haar was!”. 

Alles goed doen

“In feite heb ik lange tijd een bijrol gespeeld in mijn eigen leven”, vertelt Evelyn. “Mijn gezin kwam op de eerste plaats, de wereld draaide om hen. Mijn levensdoel was lange tijd om hun leven een stukje aangenamer te maken. Ik had het gevoel dat de betekenis van mijn leven was om er voor ze te zijn en ze blij te maken. Binnen mijn gezin nam ik de rol van verbinder aan. Ik deed extra hard mijn best om alles goed te doen; op school, sport en thuis wilde ik alles perfect doen zodat er geen reden was om ongerust te zijn over mij. Ik was al vroeg zelfstandig om mijn ouders niet teveel te belasten en deelde het niet wanneer dingen bij mij niet goed gingen. Ik had altijd een lach op mijn gezicht en probeerde die ook bij anderen tevoorschijn te toveren. Ik denk dat deze houding eraan bijdroeg dat mensen niet snel naar mij vroegen, omdat het met mij goed leek te gaan”.

Ervaringen delen

Sterre en Evelyn weten als geen ander hoe belangrijk het is om als jonge mantelzorger gezien en gehoord te worden. En hoe fijn het is om mensen te leren kennen die ook zorgen hebben om iemand thuis. “Het zit niet in jonge mantelzorgers om de focus op zichzelf te leggen”, aldus Sterre. “Het aangaan van vriendschappen en relaties is ook lastiger. Ik had vaak het gevoel toch niet begrepen te worden. Tot ik iemand leerde kennen die ook een gehandicapte zus had. Dat zorgde voor herkenning. Was dat maar veel eerder gebeurd!”. 

Echte doorzetters

Jong mantelzorger zijn levert ook positieve dingen op, vertelt Evelyn: “Jonge mantelzorgers kunnen veel genieten van kleine dingen en ook kleine stappen in vooruitgang zien, die anderen soms over het hoofd zien. Jonge mantelzorgers hebben een groot inlevingsvermogen en zijn hierdoor een steun voor anderen. Ook zijn het echte doorzetters; We hebben geleerd creatief te denken, plannen en organiseren. En misschien wel het belangrijkste; om niet te oordelen over mensen”.

Gastlessen op het Cambreur

Jongerenwerk R-Newt en Innovatienetwerk Jeugd Hart van Brabant organiseren tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger gastlessen op het Cambreur College in Dongen. Sterre en Evelyn vertellen tijdens de lessen over hun ervaringen. Hiermee willen ze jongeren met en zonder zorgen over een naaste bereiken, zodat zij zich begrepen en betrokken voelen. Met als doel om de gemeente Dongen een fijnere plek te maken voor Jonge Mantelzorgers.

Ben jij een jongere en wil jij ook meedenken, meedoen, meepraten over dit onderwerp? 

Of heb jij zorgen over iemand die je kent/over jezelf? App of bel met Jongerenwerker Sterre Wijnen via 06-57718247 of volg haar op Instagram: @sterre_rnewt. Ook ben je van harte welkom in jongerencentrum De Poort (Gasthuisstraat 3 in Dongen). Meer informatie over Jonge Mantelzorgers is te vinden op www.vanzelfsprekendjmz.nl 

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.dongen.nl/actueel/nieuwsbericht/archief/2022/06/nieuwsitem/week-van-de-jonge-mantelzorger-niet-te-missen.html