Logo van Gemeente Dongen

Circa 250 reacties op eerste plannen Delta Rhine Corridor

donderdag 25 januari 2024
Circa 250 reacties op eerste plannen Delta Rhine Corridor

In mei 2023 zijn de eerste plannen bekendgemaakt voor de aanleg van meerdere buisleidingen en gelijkstroomkabels die van Rotterdam via Moerdijk naar Zuid-Limburg en verder door naar Duitsland gaan lopen: de Delta Rhine Corridor. De buisleidingen zijn nodig om grote industrie├źn te kunnen verduurzamen en de kabels om windenergie vanaf zee naar het binnenland te transporteren. 

Voor gemeente Dongen betreft het de uitbreiding van een bestaande situatie. Het trac├ę loopt over Dongens grondgebied van de gemeentegrens in de oksel van de Lage Ham en de Provincialeweg in Oosteind tot de Heibloemstraat en loopt ten noordoosten van De Beljaart, De Biezen en de Hoge Akker en volgt de Ecologische Verbindingszone. Het betreft de al decennia lang bestaande en in gebruik zijnde strook met buisleidingen van De Rotterdam Rijn Pijpleidingmaatschappij en de Gasunie.

Om de plannen toe te lichten en vragen te beantwoorden, zijn er in juni 2023 negen informatiebijeenkomsten georganiseerd op locaties langs de route. In totaal zijn er circa 250 reacties ingediend, die inmiddels allemaal zijn voorzien van een antwoord door het projectteam. De volgende onderwerpen kwamen vaak terug: 
-    Nut en noodzaak: Waarom is dit project belangrijk?
-    Locatie van de leidingen en kabels
-    Veiligheid
-    Natuur en milieu
-    Gebruik en waarde van de grond (grondeigenaren)
-    Communicatie: hoe wordt iedereen op de hoogte gehouden?

Alle ingediende reacties en de beantwoording door het projectteam kunt u teruglezen in de Reactienota die vandaag is gepubliceerd op www.rvo.nl/d-r-c. Later dit jaar wordt het concept-onderzoeksplan voor het project gepubliceerd. Iedereen heeft dan weer de mogelijkheid om te reageren en een informatiebijeenkomst bij te wonen. 
Wilt u op de hoogte blijven over het project? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief op www.gasunie.nl/deltarhinecorridor

Delen via e-mail

https://www.dongen.nl/actueel/nieuwsbericht/archief/circa-250-reacties-op-eerste-plannen-delta-rhine-corridor?tx_news_pi1%5Bmonth%5D=1&tx_news_pi1%5Byear%5D=2024&cHash=b40e87b425393ff2b0623211b481a56a