Logo van Gemeente Dongen

Raad stemt in met verlenging noodopvang

vrijdag 07 juni 2024
Raad stemt in met verlenging noodopvang

CNO DE NESTEL

De gemeenteraad heeft op donderdagavond 6 juni 2024 unaniem ingestemd met een verlenging van de tijdelijke noodopvang in Dongen. De noodopvang blijft in Dongen open tot en met 31 januari 2025. Daarmee blijft de noodopvang zes maanden langer open.

Sinds 1 februari 2024 vangt Dongen 150 asielzoekers op in de tijdelijke noodopvang aan De Nestel op het industrieterrein Tichelrijt in Dongen. De noodopvang zorgt niet voor problemen, bewoners zijn goed gesetteld en de opvangplekken in Nederland zijn schaars. Van inwoners en ondernemers kreeg de gemeente daarom de vraag: ‘Kan de noodopvang niet langer openblijven?’. Met een informatiebijeenkomst, gesprekken met klankbordgroepen en een enquête is het draagvlak bij inwoners en ondernemers onderzocht. Het grootste deel van de respondenten staat positief tegenover een verlenging van de tijdelijke noodopvang in Dongen voor een periode van 6 maanden. Daarom besloot het college om de raad een voorstel te doen om de noodopvang 6 maanden langer open te houden.

Veiligheid en communicatie

Het college heeft de raad toegezegd dat de veiligheid gewaarborgd blijft. Ook wordt er ingezet op het vergroten van het aantal leden van de klankbordgroepen. De huidige communicatie wordt bekeken en waar nodig uitgebreid en halverwege wordt er geëvalueerd met de Dongenaren.

Rustig verloop

De gemeente Dongen ontvangt geen klachten over de noodopvang. Bewoners hebben een prettige leefomgeving gecreëerd samen met het Rode Kruis, beveiliging, vrijwilligers en de gemeente. Dongense vrijwilligers geven taalles aan bewoners en kinderen volgen onderwijs in Dongen of elders in de regio. Een aantal bewoners van de noodopvang doet ook vrijwilligerswerk in Dongen en volgt verkeersles. Circa 25 vrijwilligers uit Dongen helpt daarnaast bij de dagbesteding op de noodopvang.

Delen via e-mail

https://www.dongen.nl/actueel/nieuwsbericht/archief/raad-stemt-in-met-verlenging-noodopvang?tx_news_pi1%5Bmonth%5D=6&tx_news_pi1%5Byear%5D=2024&cHash=752b7c0ce4b3a7cedc25eefd80f0dd47