Logo van Gemeente Dongen

Voedselpark Groene Long volop in bloei

woensdag 03 juli 2024
Voedselpark Groene Long volop in bloei

Samen met vrijwilligers is vorig jaar een voedselpark geplant in de Groene Long in De Beljaart. Alle planten en bomen die in de Groene Long zijn geplant zijn eetbaar of hebben toegevoegde waarde voor bijen en insecten. Na ruim een jaar staat het voedselpark volop in bloei.

Wist je dat je de vruchten die daar groeien mag plukken? 

Zo kun je van de bomen op dit moment de heerlijk zoete moerbeien plukken. Later deze zomer pluk je bijvoorbeeld appel, pruim, nashipeer en kers. In de permacultuur moestuingedeelten kun je op dit moment bijvoorbeeld de frambozen, bosaardbeien, aalbessen, kruisbessen, daglelie (die naar zoete rauwkost smaakt), eeuwig moes (koolsoort) en maggiplant plukken.

Vrijwilligers

Het afgelopen jaar hebben vrijwilligers zich ingezet voor het voedselpark. Ze plantten meerdere planten op de permacultuur moestuingrondwallen aan en zorgden voor het onderhoud van dit bijzondere stukje groen in Dongen. Ze combineren hierbij gezelligheid met de handen uit de mouwen steken, waardoor deze gedeelten nu overvloedig (eetbaar) groen zijn geworden. Initiatiefneemster Jessica Groothart heeft hen het eerste jaar met de opstart geholpen en heeft naarmate de vrijwilligers beter ge├»nformeerd raakten over de beplanting een stapje terug gedaan, waardoor zij nu nog een adviesfunctie op de achtergrond heeft.  

Permacultuur

Delen van het voedselpark zijn aangelegd volgens de permacultuurvisie. Met permacultuur werk je met vaste planten en met meerdere lagen beplanting. Ook houd je de bodem zo veel mogelijk bedekt met bladeren, houtsnippers en eetbare bodembedekkers. Dit is goed voor het bodemleven en het natuurlijke bos wordt zoveel mogelijk nagebootst. 

Meer informatie

Wil je meer weten over het voedselpark? Of ben je benieuwd welke planten in het voedselpark te vinden zijn? Kijk dan op www.samen.dongen.nl. Vrijwilligers zijn welkom! Wil je komen meehelpen of wil je meer informatie hierover? Mail dan naar: prikkokx@gmail.com   

Delen via e-mail

https://www.dongen.nl/actueel/nieuwsbericht/archief/voedselpark-groene-long-volop-in-bloei?tx_news_pi1%5Bmonth%5D=7&tx_news_pi1%5Byear%5D=2024&cHash=d372ff43c2b0cc3ff0568a3c692e8cf4