Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Blad verzamelen in bladkorven

Het is weer herfst. Een mooie periode, maar ook een periode waarin er veel blad van de bomen valt. Van medio oktober tot aan Kerst werkt de buitendienst van de gemeente Dongen op volle capaciteit om de overlast van het gevallen blad zoveel mogelijk te beperken. We plaatsen en legen dit jaar 83 bladkorven en maken de straten zoveel mogelijk bladvrij.

Film

In een korte film (90 seconden) laten wij u zien wat wij doen en hoe de bladkorven gebruikt dienen te worden.

Infographic

Alle informatie met betrekking tot de bladkorven in Dongen is overzichtelijk weergegeven in een infographic:

Bladkorven

U kunt het gevallen blad verzamelen in één van de 83 bladkorven die vanaf 16 oktober geplaatst worden. Bekijk de kaart voor de locaties van de bladkorven. Om het gebruik van de bladkorven in goede banen te leiden, vragen wij uw aandacht voor onderstaande punten:

  • De bladkorven zijn bedoeld voor het verzamelen van bladeren die van gemeentelijke bomen in uw tuin vallen. Belangrijk is dat er alleen bladeren in de bladkorven gedeponeerd worden. Dus geen ander (groen)afval zoals bijvoorbeeld snoeiafval! Dit is te grof en kan niet opgezogen worden door de machine.
  • Het leegmaken van de bladkorven gebeurt 1 keer per week, op enkele locaties 2 keer per week.
    Let op:
    • Losse bladhopen naast de korven worden wegens tijdgebrek niet meegenomen.
    • Wanneer wordt geconstateerd dat er niet alleen blad in de korf zit, wordt deze niet leeggemaakt. De korf wordt pas weer leeggemaakt, wanneer al het andere materiaal dan blad eruit verwijderd is.
  • De locaties zijn gekozen op basis van ervaringen uit voorgaande jaren. Het kan zijn dat u voorgaande jaren een bladkorf in uw straat had staan en nu niet meer. De reden hiervoor is dat is gebleken dat deze korf niet voldoende of niet op een juiste manier werd gebruikt.
  • Tijdens het seizoen worden de bladkorven niet verplaatst of uitgebreid.

Blad als tuinbemesting

Blad wordt vaak gezien als afval dat uit de tuin verwijderd moet worden. Op het gazon of in de vijver is dat ook het geval, maar blad tussen de beplanting is een prima grondbedekking. Een laag van maximaal 10 centimeter blad is uitstekend geschikt om vaste planten te beschermen tegen de vorst en het tegengaan van onkruid. Ook is het een goede leefomgeving voor onder andere wormen en vogels.

Blad als compost

Ook kan het gevallen blad (met uitzondering van eiken- en beukenblad) gecomposteerd worden. Dat werkt als volgt: verzamel de natte bladeren (of zelf nat maken) in een vuilniszak met een handje kalk er doorheen (dit versnelt het verteringsproces en verhoogt de zuurgraad). Stamp daarna het blad aan en bind de zak dicht. Knip enkele gaatjes in de zak en zet de zak weg tot het voorjaar. U heeft dan een prachtige bladcompost die u tussen de beplanting uit kunt strooien.

Meer informatie

Heeft u vragen of meldingen over een bladkorf? Gebruik dan de BuitenBeter app. Let op: tijdens het seizoen worden de bladkorven niet verplaatst of uitgebreid. Heeft u een locatieverzoek? Geef dat dan aan ons door via het algemene telefoonnummer 14 0162. Wij nemen uw verzoek mee voor het volgende seizoen.