Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Ik wil een uitkering aanvragen

De bijstandsuitkering is bedoeld als het vangnet van de sociale zekerheid in Nederland. Een bijstandsuitkering kunt u alleen krijgen als u niet zelf kunt voorzien in uw levensonderhoud. Dat betekent dat u geen geld heeft om uw huur, eten, drinken, kleding, zorgverzekering, gas, water en licht te betalen.

Kom ik in aanmerking?

Ook van belang is dat u geen recht heeft op een andere uitkering of regeling waarmee u de kosten kunt betalen. Met een laag inkomen kunt u gedeeltelijk recht hebben op een bijstandsuitkering. De regels voor een bijstandsuitkering staan in de Participatiewet. Kijk ook op de website van de Rijksoverheid of u aan alle voorwaarden voor een bijstandsuitkering voldoet.

Aanvragen

De bijstandsuitkering kunt u aanvragen via www.werk.nl. Dit doet u met behulp van uw DigiD code. U kunt ook persoonlijk (niet telefonisch) een aanvraag doen bij het UWV-Werkbedrijf. Het UWV-Werkbedrijf is gevestigd aan de Burgemeester Brokxlaan 1680 in Tilburg.

Bezwaar maken

Heeft u een afwijzing ontvangen en bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken. In de beschikking staat hoe u dit kunt doen.