Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is voor noodzakelijke kosten die u zelf niet kunt betalen. Iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen kan bijzondere bijstand aanvragen. Dus ook mensen met een minimumloon of AOW.

Voorwaarden

Woont u in de gemeente Dongen en moet u bijzondere en noodzakelijke (onvermijdbare) kosten maken? Dan komt u in aanmerking voor bijzondere bijstand als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U woont in Dongen;
  • U bent 18 jaar of ouder;
  • U bent Nederlander of u heeft een geldige verblijfsvergunning;
  • De kosten waarvoor u bijzondere bijstand aanvraagt zijn bijzonder, onvoorzien, noodzakelijk en vallen niet onder een andere wet of voorziening zoals bijvoorbeeld de Zorgverzekeringswet;
  • De kosten zijn zo hoog dat u ze niet uit uw inkomen kunt betalen. Voor sommige kosten moet u eerst uw spaargeld gebruiken.

Waarom bijzondere bijstand?

Voor als u dingen écht nodig hebt, maar niet zelf kunt betalen. De kosten moeten bijzonder en noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld voor de kosten van bewindvoering.

Waarvoor mag u bijzondere bijstand niet gebruiken?

Voor gewone dingen in uw dagelijks leven, zoals eten, de huur, kleding, een paspoort, een boete of alimentatie. Ook niet voor zaken die andere instanties betalen, zoals de verzekering of Belastingdienst. 

Aanvragen bijzondere bijstand

Vraag bijzondere bijstand altijd aan vóórdat u kosten maakt. Anders kan de gemeente niet vaststellen of de kosten echt noodzakelijk zijn.

Neem contact op met De Entree voor een gesprek over de bijzondere bijstand. U kunt zonder afspraak langskomen aan de Hoge Ham 104, u kunt telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 14 0162 of een mail sturen naar entree@dongen.nl. Kijk voor meer informatie over De Entree op de website

Afhandeling aanvraag bijzondere bijstand

De afhandeling van een aanvraag duurt maximaal 8 weken, vanaf het moment dat wij alle bewijsstukken hebben ontvangen. Besluit de gemeente dat u bijzondere bijstand krijgt? Dan maken we het bedrag over op uw rekening of we betalen rechtstreeks de leverancier.

Draagkracht

Is uw inkomen hoger dan het bijstandsniveau? Dan rekenen we uit of u zelf ook iets kunt betalen. Dat noemen we draagkracht. Hoeveel u zelf moet betalen, hangt af van uw inkomen en spaargeld. De inkomsten die we niet meetellen in de draagkrachtberekening zijn kinderbijslag, huurtoeslag, zorgtoeslag, studietoelage voor directe studiekosten en kinderkortingen van de Belastingdienst. 

Bezwaar maken

Heeft u een afwijzing ontvangen en bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken