Logo van Gemeente Dongen

Eikenprocessierups

Inmiddels is het een bekend fenomeen: de eikenprocessierups. De eikenprocessierups gaat niet meer weg uit Nederland. Ook in Dongen vinden de vlinders hun weg naar de eiken. Ieder jaar vormen ze nesten op plaatsen waar dit niet gewenst is. Toch is het in standhouden van een gezonde, maar heel kleine populatie eikenprocessierups noodzakelijk om een plaag te voorkomen. Daarom is het belangrijke om de biodiversiteit op peil te houden, natuurlijke vijanden de ruimte en voedsel te geven en in te grijpen als er nesten vormen op plekken waar ze veel overlast geven. We zetten preventief en actief in op de bestrijding van de eikenprocessierups. Dit doen we in samenwerking met onze partners (Brouwers Groenaannemers en Storix). Hierdoor wordt de overlast hopelijk zoveel mogelijk beperkt.

Melding doen

Wilt u een melding maken over de eikenprocessierups? Maak dan een melding.

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen, komen de rupsen in groepjes samen. Ze vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze ‘in processie’ op zoek naar voedsel. Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. Tijdens de groei laten deze brandharen los. Deze brandharen kunnen in de omgeving last geven voor mens en dier.

Preventieve maatregelen

De natuurlijke vijanden van de rups zijn onder andere mezen, sluipwespen en vleermuizen. Zij eten de rups namelijk op. Deze natuurlijke vijanden zijn de afgelopen jaren helaas in aantallen afgenomen. De balans in de natuur is verstoord geraakt, onder andere doordat de leefomgeving van veel vogels en insecten is verslechterd. Door te zorgen voor meer en gevarieerd groen, geven we vogels en insecten een landschap waar ze zich thuis voelen. Hoe we dat doen en welke preventieve maatregelen we nog meer toepassen leest u bij de 'Vragen en antwoorden eikenprocessierups' op deze pagina. 

Wat kunnen inwoners zelf doen?

Ook inwoners kunnen meewerken aan een betere leefomgeving voor de natuurlijke vijanden zoals insecten en mezen. Enkele tips:

  • Richt uw tuin zo natuurlijk mogelijk in met veel groen.
  • De tuin mag best een beetje rommelig zijn. Bladeren zorgen voor overwinteringsplekken voor insecten.
  • Hang nestkastjes op in de buurt van een eik.
  • Hang vleermuiskasten op. De vleermuis eet de vlinder graag
  • Plant bloemen in uw tuin.
  • Als u vogels voert in de winter, haal het plastic netje er dan vanaf. Dat krijgen de vogels anders binnen.
  • Doe bij katten een belletje om in het voorjaar, zodat ze geen (jonge) vogels vangen.
  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen in uw tuin.

Bestrijding

Zodra er nesten zijn, worden deze weggezogen. Dit wordt gedaan door Brouwers Groenaannemers en Storix. Plekken waar veel mensen samenkomen en/of kwetsbare groepen zijn (zoals scholen), hebben de hoogste prioriteit. 

De medewerkers van het specialistenteam boomverzorging van onze gemeente nemen de coördinatie op zich van de meldingen die de gemeente Dongen ontvangt. Aan de hand van de prioritering wordt dit afgestemd met de inzet van de aannemers.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie eens bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina of op rupsen.info of processierups.nu. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.