Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Verkiezingen 20 maart 2019

Op 20 maart 2019 vinden de verkiezingen plaats voor de Provinciale Staten en voor waterschappen. Iedereen van 18 jaar en ouder mag dan naar de stembus. Voor de Provinciale Staten geldt dat u op 4 februari 2019 de Nederlandse Nationaliteit moet hebben, voor het waterschap geldt dat u op die datum legaal in dongen verblijft.

Uitleg verkiezingen

Informatie over de verkiezingen kunt u lezen op de website van rijksoverheid, de website van provincie Noord-Brabant en op de website van Waterschap Brabantse Delta.

Gewone taal

De Verkiezingskrant in Gewone Taal geeft heldere informatie in begrijpelijke taal over de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. De informatie gaat onder andere over: ‘Wat doet de provincie en wat doen de waterschappen?’ en ‘Waarom is het belangrijk om te gaan stemmen en hoe doe je dat?’.

Stem uitbrengen

Iedereen die mag stemmen heeft eind februari een stempas ontvangen. Stemmen kun je doen bij een van de 10 stemlokalen in Dongen.  Bekijk hier de stemlokalen. Om te stemmen is het noodzakelijk dat u uw stempas en een geldig legitimatiebewijs meeneemt.

Stem laten uitbrengen door een ander (volmacht)

Als u bij de komende verkiezingen niet zelf naar het stembureau kunt, dan kunt u een ander voor u laten stemmen. Met dit formulier vraagt u hiervoor toestemming: Verzoek om bij volmacht te stemmen (pdf)

U hoeft dit formulier alleen te gebruiken als degene die voor u stemt niet in Dongen woont. Woont u beide in Dongen, dan kunt u de ander voor u laten stemmen door dat op de achterzijde van uw stempas in te vullen.  U ontvangt uw stempas uiterlijk op 23 februari 2019. Is dat te laat, bijvoorbeeld omdat u in het buitenland bent, dan kunt u wel dit formulier gebruiken.

Op het formulier leest u meer informatie.

Stemmen buiten Dongen (kiezerspas)

Om zelf uw stem buiten Dongen uit te brengen, laat u uw stempas omzetten in een kiezerspas. Voor de Provinciale Staten kunt u alleen stemmen in de provincie Noord-Brabant. Voor de waterschapsverkiezingen kunt niet overal stemmen. Op het formulier kiezerspas (pdf) vindt u alle informatie. Regel de kiezerspas vóór 15 maart 2019. Aan de balie in het gemeentehuis (Hoge Ham 62) kunt u de kiezerspas tot uiterlijk 19 maart 2019, 12:00 uur aanvragen. Neem uw stempas en uw geldig legitimatiebewijs mee.