Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Verkiezingen 23 mei 2019

Op donderdag 23 mei 2019 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Inwoners kunnen in ieder willekeurig stemlokaal in de gemeente hun stem uitbrengen. 

Stem uitbrengen

Om in Dongen te mogen stemmen bent u tenminste 18 jaar, staat u in Dongen ingeschreven en heeft u op 9 april 2019 de Nederlandse nationaliteit. Burgers van een ander EU-land mogen in Dongen stemmen als zij zich vóór 9 april 2019 in Dongen als kiezer hebben laten registreren. U ontvangt eind april de stempas. Stemmen kunt u doen bij een van de 10 stemlokalen in Dongen.  Bekijk hier de stemlokalen. Om te stemmen is het noodzakelijk dat u uw stempas en een geldig legitimatiebewijs meeneemt.

Stem laten uitbrengen door een ander (volmacht)

Als u bij de komende verkiezingen niet zelf naar het stembureau kunt, dan kunt u een ander voor u laten stemmen. Regel dit vóór 20 mei 2019 met het formulier: Verzoek om bij volmacht te stemmen (pdf) U hoeft dit formulier alleen te gebruiken als degene die voor u stemt niet in Dongen woont. Woont u beide in Dongen, dan kunt u de andere kiezer voor u laten stemmen door dat op de achterzijde van uw stempas in te vullen. 

Let op: alleen op het moment dat de gemachtigde zelf stemt, kan hij of zij ook namens u stemmen. Een gemachtigde mag maximaal voor 2 andere kiezers stemmen.

Stemmen buiten Dongen (kiezerspas)

Om zelf uw stem buiten Dongen uit te brengen, laat u uw stempas omzetten in een kiezerspas. Met een kiezerspas kunt u in heel Nederland uw stem uitbrengen. Op het formulier kiezerspas (pdf) vindt u alle informatie. Regel de kiezerspas vóór 20 mei 2019. Aan de balie in het gemeentehuis (Hoge Ham 62) kunt u de kiezerspas tot uiterlijk 22 mei 2019, 12:00 uur aanvragen. Neem uw stempas en uw geldig legitimatiebewijs mee. 

Stempas kwijt

Heeft u geen stempas ontvangen, of is deze beschadigd of kwijt? Vraag dan een vervangende stempas aan. Stuur daarvoor uiterlijk 20 mei 2019 een email met een foto of scan van uw legitimatiebewijs naar info@dongen.nl. Aan de balie in het gemeentehuis kunt u de vervangende stempas nog krijgen tot uiterlijk 22 mei 2019, 12.00 uur. Neem uw legitimatiebewijs mee.