Logo van Gemeente Dongen

Nederlandse nationaliteit aanvragen

Wilt u Nederlander worden? Dit kan door naturalisatie- of optieprocedure. U vraagt dit aan bij de gemeente.

Naturalisatieprocedure

Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leest u meer over de voorwaarden die gelden voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. Ook leest u daar meer over naturalisatie voor kinderen, de kosten en de benodigde documenten.

De naturalisatieprocedure ziet er als volgt uit:

  • Wanneer u aan de voorwaarden voldoet kunt u contact opnemen met Burgerzaken via burgerzaken@dongen.nl of door te bellen naar 14 0162 voor het plannen van een informatiegesprek.
  • Nadat is vastgesteld dat u aan de voorwaarden voldoet en na goedkeuring van uw documenten plannen we een afspraak voor het indienen van uw naturalisatieverzoek. De kosten dienen hierbij direct voldaan te worden.
  • Heeft u een brief met een positieve beslissing van de IND ontvangen? Dan krijgt u na ongeveer 6 weken van de gemeente een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie. Na deze ceremonie bent u officieel Nederlander.
  • De dag na de naturalisatieceremonie kunt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart aanvragen bij Burgerzaken. U kunt hiervoor een afspraak inplannen via onze website of door te bellen naar 14 0162.

Het totale proces vanaf de aanvraag tot en met de beslissing van de IND duurt maximaal een jaar.

Optieprocedure

Als u aan voorwaarden voldoet, kunt u de Nederlandse nationaliteit via een verkorte procedure aanvragen (optie). Meer informatie over de voorwaarden en kosten leest u op de website van de IND. U dient dezelfde stappen te doorlopen als bij een naturalisatieprocedure. Echter duurt het totale proces vanaf de aanvraag maximaal 3 maanden. Deze periode kunnen we met 13 weken verlengen.