Logo van Gemeente Dongen

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan. Hieronder lees je wat je moet regelen, wat de mogelijkheden zijn en wat het kost als jullie willen trouwen in de gemeente Dongen.

Wat moet je regelen?

Om de mooiste dag van jullie leven goed voor te bereiden hebben wij informatie nodig. Een melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap regel je online in drie stappen. Lees alle informatie goed door. Op deze pagina  wordt gesproken over een huwelijk, daarmee wordt ook een geregistreerd partnerschap bedoeld.

Je regelt de online aanvraag in drie stappen.

Voorwaarden

Voor een online melding voorgenomen huwelijk geldt:

 • Jullie beschikken beiden over DigiD
 • Jullie willen in de gemeente Dongen trouwen (#YesIDongen)

Heeft één van jullie géén Nederlandse nationaliteit, of woont één van jullie niet in Nederland? Neem dan telefonisch contact op.

Wonen jullie beiden niet in Nederland? En heeft één van jullie Nederlandse nationaliteit? Dan dien je je verklaring voorgenomen huwelijk te regelen in de gemeente Den Haag.

Woon je beiden niet in Nederland en hebben jullie allebei niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kun je niet in Nederland trouwen.

Stap 1 Neem contact op

Trouw je op één van de vaste locaties? (bekijk de locaties onder het kopje 'Waar kun je trouwen?' op deze pagina) Maak dan eerst met hen een afspraak. Wil je op het gemeentehuis trouwen of op een eigen trouwlocatie? Mail ons dan om een afspraak te maken. Wij ontvangen graag je naam, geboortedatum en telefoonnummer op trouwen@dongen.nl, dan nemen wij contact met je op.

Stap 2 Voorlopige bevestiging via mail

Je ontvangt van ons een voorlopige bevestiging via e-mail. Hierin staat de locatie, datum en tijdstip van jullie huwelijk vermeld en een overzicht van alle documenten die wij nodig hebben. Bij deze mail zit een bijlage, dit is de melding van jullie voorgenomen huwelijk. Deze ontvangen wij ook graag ingevuld en ondertekend retour. Alle genoemde documenten kun je retourneren met de link die je hiervoor ontvangt. Dit zorgt ervoor dat je alles via de beveiligde omgeving van DigiD kunt verzenden.

Stap 3 Definitieve bevestiging via mail

Wij controleren alle documenten die wij van jullie ontvangen hebben. Is alles compleet? Dan ontvangen jullie de bevestiging hiervan via mail. Ook ontvang je de factuur voor de leges van jullie huwelijk (en eventuele aanvullingen). Dit kan een aantal dagen duren.

We ontvangen momenteel veel aanvragen voor het plannen van huwelijken en partnerschapsregistraties. Het kan daarom langer duren voordat u antwoord ontvangt. In de regel ontvangt u 6 maanden voor uw geplande datum informatie over de melding voorgenomen huwelijk. Voor vragen zijn wij bereikbaar via trouwen@dongen.nl.

Waar kun je trouwen?

De gemeente Dongen heeft zeven vaste trouwlocaties.

Een andere locatie? Dat kan!

Liever trouwen op een eigen, eenmalige locatie? Ook dat kan bij de gemeente Dongen. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld trouwen in een tuin of café. Wanneer je bovenstaand digitaal formulier invult kun je aangeven dat je op een eenmalige locatie wilt trouwen. De kosten voor een eenmalige locatie zijn hoger omdat wij een controle moeten uitvoeren op locatie. Zo kunnen wij jullie veiligheid en de veiligheid van jullie gasten garanderen.

Wie voltrekt het huwelijk?

Jullie huwelijk wordt voltrokken door een trouwambtenaar (ook wel buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand genoemd).

Trouwambtenaren 

Klik op de naam van de trouwambtenaar om meer te lezen.

 

De trouwambtenaar neemt contact met jullie op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken jullie de ceremonie.

Vriend of familielid als trouwambtenaar?

Hebben jullie een bekende in de familie- of vriendenkring die trouwambtenaar is? Hij of zij kan jullie huwelijk ook voltrekken. Een voorwaarde is dat hij of zij nog wel actief is als trouwambtenaar.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een huwelijk, een geregistreerd parterschap of het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk vind je hieronder.

Huwelijk en geregistreerd partnerschap

DagLocatieCeremonieKosten
Maandag t/m donderdagTrouwzaal gemeentehuisJa€454,25
VrijdagTrouwzaal gemeentehuisJa€648,50
ZaterdagTrouwzaal gemeentehuisJa€800,55
Maandag en dinsdag om 8.45 uurKamer gemeentehuisNeeGratis*
Maandag t/m donderdagVaste trouwlocatie**Ja€396,55
VrijdagVaste trouwlocatie**Ja€566,00
ZaterdagVaste trouwlocatie**Ja€644,40
ZondagVaste trouwlocatie**Ja€697,35
Maandag t/m donderdagEenmalige locatieJa€568,15
VrijdagEenmalige locatieJa€779,95
ZaterdagEenmalige locatieJa€839,63
Zondag of gelijkgestelde dagEenmalige locatieJa€892,58


Omzetten geregistreerd partnerschap in een huwelijk

DagLocatieCeremonieKosten
Maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uurBalie gemeentehuisNeeGratis***


Voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk op een vaste locatie, de trouwzaal of een eenmalige locatie gelden de tarieven uit de tabel 'Huwelijk en geregistreerd partnerschap'.
Wilt u uw partnerschap omzetten in een huwelijk? Neem dan contact met team Burgerzaken via burgerzaken@dongen.nl.

* Hierbij kunnen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn.
** Bekijk de vaste trouwlocaties onder het kopje 'Waar kun je trouwen?'
*** Hierbij kunnen geen getuigen aanwezig zijn.

Let op! Bovenstaande kosten zijn de kosten die in rekening worden gebracht door de gemeente. Kosten voor de huur van locatie, catering etc. zijn hier niet bij inbegrepen.

Mogelijke overige kosten

 • Trouwboekje (duplicaat): € 41,70
 • Kinderakte of ceremoniële akte: €8,35
 • Getuige beschikbaar gesteld door gemeente: € 50,05 (per getuige)
 • Annulering huwelijk/partnerschap/omzetting:  € 100,05
 • Benoemen van een eigen trouwambtenaar: €66,70
   

Ook al gedacht aan..?

Veelgestelde vragen

Naamgebruik

Hebben jullie (of een van jullie) aangegeven dat jullie graag de achternaam van je partner wil gebruiken (of een andere variant), dan wil dit zeggen dat je met deze naam wordt aangesproken/aangeschreven. Het gaat hier over de manier waarop je aangesproken of aangeschreven wordt. Dit verandert dus niets aan je oorspronkelijke geslachtsnaam. Deze blijft in feite altijd hetzelfde.

Getuigen: Moeten getuigen aanwezig zijn bij de melding voorgenomen huwelijk?

De getuigen hoeven niet aanwezig te zijn bij het afleggen van de verklaring voorgenomen huwelijk of partnerschap. Dit is pas nodig bij het voltrekken van het huwelijk of het aangaan van de partnerschapsregistratie. Je kunt de gegevens van de getuigen bij de afspraak doorgeven.

Getuigen: Hoeveel getuigen mogen er aanwezig zijn?

Er kunnen minimaal twee en maximaal vier getuigen bij je huwelijk of partnerschapsregistratie zijn. Deze getuigen moeten meerderjarig zijn (18 jaar) en de Nederlandse taal verstaan.

Trouwambtenaar: Mogen wij een andere trouwambtenaar ons huwelijk laten voltrekken als diegene niet verbonden is aan de gemeente Dongen?

Je kunt je huwelijk laten voltrekken door iemand die al in een andere gemeente is benoemd en beëdigd als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. Hiervoor dient een aanvraagformulier ingevuld te worden. Als je dit graag wilt, kun je dit aangeven. Aan het benoemen van een eigen trouwambtenaar zijn kosten verbonden.

Tolk: Eén van ons / de getuigen spreekt geen Nederlands, Duits, Engels of Frans. Kan er een tolk aanwezig zijn?

Wanneer één van de partners geen Nederlands, Duits, Engels of Frans spreekt, moet het bruidspaar zelf voor een beëdigd tolk Nederlands zorgen. Als er dan geen tolk aanwezig is, kan de plechtigheid niet doorgaan. Voor de getuigen geldt dat deze in ieder geval moeten kunnen begrijpen wat er gebeurt.

Andere gemeente: Ik woon in Dongen, maar ik wil trouwen in een andere gemeente. Kan dat? 

Als je niet in Dongen wilt trouwen, dan leg je de verklaring van je voorgenomen huwelijk in de gemeente af, waar je wilt gaan trouwen. 

Voltrekken huwelijk: Kan bij het afleggen van de verklaring voorgenomen huwelijk gelijk het huwelijk worden voltrokken?

Nee, dit kan veertien dagen na het afleggen van de verklaring voorgenomen huwelijk. 

Wij willen trouwen in gemeenschap van goederen, hoe moet dat? 

Per 1 januari 2018 is een nieuwe wet huwelijkse voorwaarden in werking getreden. Als je niets regelt, dan trouw je in gedeeltelijke gemeenschap van goederen:

 • Vermogen en schulden die tijdens het huwelijk worden opgebouwd, worden gedeeld.
 • Vermogen en schulden die vóór het huwelijk zijn opgebouwd, blijven privé.

Wanneer je dit anders wilt regelen, dan moet je dit voorafgaand aan het huwelijk laten vastleggen bij de notaris. Wil je hierover meer informatie? Dan kun je contact opnemen met een notaris.

Juiste persoonsgegevens

Als je een melding voorgenomen huwelijk aflegt, dan moeten je persoonsgegevens juist en compleet zijn. Controleer je gegevens altijd via www.MijnOverheid.nl. Ontbreken er gegevens, bijvoorbeeld van je ouders of je ex-partner? Dan moet je eerst deze gegevens laten registreren. Maak een afspraak bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Sta je ingeschreven in de gemeente Dongen? Dan kun je een afspraak maken via 14 0162. Nadat wij je persoonsgegevens hebben geregistreerd, kun je beginnen aan je online melding voorgenomen huwelijk.