Logo van Gemeente Dongen

Ik wil een uitkering aanvragen

De bijstandsuitkering is bedoeld als het vangnet van de sociale zekerheid in Nederland. Een bijstandsuitkering kunt u alleen krijgen als u niet zelf kunt voorzien in uw levensonderhoud. Dat betekent dat u geen geld heeft om uw huur, eten, drinken, kleding, zorgverzekering, gas, water en licht te betalen.

Kom ik in aanmerking?

Ook van belang is dat u geen recht heeft op een andere uitkering of regeling waarmee u de kosten kunt betalen. Met een laag inkomen kunt u gedeeltelijk recht hebben op een bijstandsuitkering. De regels voor een bijstandsuitkering staan in de Participatiewet. Kijk ook op de website van de Rijksoverheid of u aan alle voorwaarden voor een bijstandsuitkering voldoet.

27 jaar of jonger?

Dan kunt u de online aanvraag niet invullen. Neem contact met ons op. Voor alle jongeren geldt namelijk eerst een zoektermijn van 4 weken. U bent verplicht in deze vier weken naar werk te zoeken en/of een (vervolg)opleiding. Tijdens het telefonisch gesprek krijgt u hier meer uitleg over en u krijgt dan het juiste formulier toegestuurd.

Uitkering aanvragen

De bijstandsuitkering vraagt u aan via www.werk.nl. Dit doet u met uw DigiD code en volg de instructies op de website. Na het versturen van het aanvraagformulier, wordt uw aanvraag in behandeling genomen. U kunt van ons post ontvangen waarin wij vragen om gegevens en u zult uitgenodigd worden voor een intakegesprek. Heeft u geen DigiD? Ga dan naar www.digid.nl voor het aanvragen van DigiD. Neem daarna contact met ons op en geef door dat uw DigiD is aangevraagd, zodat een meldingsdatum voor uw uitkering wordt geregistreerd. Binnen 5 werkdagen ontvangt u uw DigiD.