Plan: | Appartementen Dintelstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0766.BP2012000013-VG01 |
Binnen dit bestemmingsplan worden nieuwe wooneenheden mogelijk gemaakt. Volgens de Wet geluidhinder (hierna: Wgh) worden wooneenheden als geluidsgevoelige bestemming aangeduid en is akoestisch onderzoek naar onder andere het wegverkeerslawaai noodzakelijk. De rekenbladen met de berekeningsuitvoer zijn als bijlage toegevoegd.
Wettelijk kader
Geluidszone
Voor het realiseren van nieuwe wooneenheden en/of functiewijzigingen naar de bestemming wonen is akoestisch onderzoek naar wegverkeerslawaai volgens de Wgh verplicht indien deze worden geprojecteerd binnen de geluidszone van een weg. Volgens de Wgh bevinden zich langs alle wegen geluidszones, met uitzondering van woonerven en 30 km/uur-gebieden. De wegen waarvan de geluidszone over de ontwikkeling valt zijn de Middellaan en Westerlaan.
30 km/uur-wegen
Op basis van jurisprudentie en in het kader van een goede ruimtelijke ordening dient echter ook aannemelijk gemaakt te worden dat sprake is van een aanvaardbaar geluidsniveau ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de 30 km/uur-wegen. Ter onderbouwing van de aanvaardbaarheid van de geluidsbelasting wordt bij gebrek aan een wettelijk kader aangesloten bij de benaderingswijze die de Wgh hanteert voor gezoneerde wegen. Vanuit dat oogpunt wordt de voorkeursgrenswaarde als richtwaarde gehanteerd en geldt de uiterste grenswaarde als maximaal aanvaardbare waarde. De geluidsbelasting ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de 30 km/uur-wegen is onderzocht voor de Dintelstraat en Reggestraat.
Normstelling Wet geluidhinder
Een nieuwe geluidsgevoelige functie dient te voldoen aan bepaalde wettelijke normen. Voor de geluidsbelasting aan de buitengevels van geluidsgevoelige functies binnen de wettelijke geluidszone van een weg geldt een voorkeursgrenswaarde (richtwaarde). Voor nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen bedraagt deze 48 dB. De voorkeursgrenswaarde (richtwaarde) mag in principe niet worden overschreden. Indien uit het akoestisch onderzoek blijkt dat deze waarde wel wordt overschreden, is onderzoek naar maatregelen noodzakelijk, gericht op het verminderen van de geluidsbelasting aan de gevel. Onderscheid wordt gemaakt in maatregelen aan de bron (bijvoorbeeld geluidsreducerend asfalt), maatregelen in het overdrachtsgebied (bijvoorbeeld geluidsschermen of het vergroten van de afstand tussen de geluidsbron en de ontvanger) en maatregelen bij de ontvanger (gevelmaatregelen).
Zijn deze maatregelen onvoldoende doeltreffend, dan wel ontmoeten deze maatregelen overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard, dan kan ingeval van een gezoneerde weg een verzoek tot vaststelling van hogere waarden worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente. Deze hogere waarde mag een de uiterste grenswaarde niet te boven gaan. De uiterste grenswaarde (maximaal aanvaardbare waarde) ten gevolge van het wegverkeerslawaai bedraagt voor de realisatie van nieuwe woningen in deze binnenstedelijke situatie 63 dB.
Binnenwaarde
Daarnaast dient altijd de wettelijke binnenwaarde van 33 dB te worden gegarandeerd (artikel 111 lid 2 Wgh). Het kan daarvoor noodzakelijk zijn dat geluidsisolerende gevelmaatregelen worden genomen. In het kader van de ruimtelijke procedures komen deze maatregelen echter niet aan bod. De gevelmaatregelen komen pas aan de orde in het kader van de daadwerkelijke realisatie van de ontwikkeling. Hieraan wordt bijvoorbeeld getoetst bij een bouwaanvraag. Voor het berekenen van de gevelisolatie worden als uitgangspunt de gecumuleerde geluidsbelastingen ten gevolge van alle relevante wegen genomen. In de bijlage (rekenbladen) zijn deze gecumuleerde geluidsbelastingen weergegeven, exclusief aftrek 110 g van de Wgh.
Onderzoek
Rekenmethode
Met behulp van de Standaard Rekenmethode 2 (SRM 2) uit het Reken- en Meetvoorschrift 2006 zijn de specifieke geluidsbelasting aan de buitengevels van de geprojecteerde ontwikkelingen berekend voor het prognosejaar 2022 (einde planperiode bestemmingsplan). De SRM2-berekeningen zijn uitgevoerd met het softwareprogramma Geomilieu, versie 1.81.
Aftrek ex artikel 110g Wet geluidhinder
Volgens artikel 110g van de Wet geluidhinder mag het berekende geluidsniveau van het wegverkeer worden gecorrigeerd in verband met de verwachting dat motorvoertuigen in de toekomst stiller zullen worden. Conform artikel 3.6 uit het Reken- en Meetvoorschrift geluidhinder 2006 geldt voor wegen met een snelheid lager dan 70 km/uur een aftrek van 5 dB. Als de maximumsnelheid hoger is bedraagt de aftrek 2 dB.
Dosismaat
De geluidhinder wordt berekend aan de hand van de Europese dosismaat Lden (L day-evening-night). Deze dosismaat wordt weergegeven in dB. Deze waarde vertegenwoordigt het gemiddelde geluidsniveau over een etmaal.
Invoergegevens
In de paragraaf verkeer zijn verkeersintensiteiten en verdelingen per voertuigcategorie en per periode-uur verantwoord voor de verschillende wegen. Ook de verhardingssoort is aangegeven en de maximumsnelheden.
De maximale bouwhoogte van de ontwikkelingen bedraagt 13,50 meter. In het akoestisch onderzoek zijn daarom de waarneemhoogte van de toetspunten gesteld op 1,5m, 4,5m, 7,5m, 10,5m en 13,5 meter.
Resultaten
In tabel 3.3 zijn de berekende geluidsbelastingen aan de gevels weergegeven ten gevolge van het wegverkeerslawaai.
Tabel 3.3. Maximale geluidsbelasting aan de gevels
waarneemhoogte \ bron | Westerlaan | Middellaan | Reggestraat | Dintelstraat |
1,5 m | 45 dB | 55 dB | 44 dB | 51 dB |
4,5 m | 46 dB | 56 dB | 44 dB | 51 dB |
7,5 m | 47 dB | 57 dB | 44 dB | 50 dB |
10,5 m | 48 dB | 57 dB | 44 dB | 49 dB |
13,5 m | 48 dB | 57 dB | 43 dB | 48 dB |
Uit de berekeningen blijkt dat de hoogst berekende geluidsbelasting aan de gevels van de beoogde ontwikkeling ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de gezoneerde Westerlaan en de niet gezoneerde Reggestraat minder dan de voorkeursgrenswaarde of richtwaarde van 48 dB bedraagt.
De geluidsbelasting ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de Middellaan en Dintelstraat bedraagt echter meer dan de voorkeursgrenswaarde of richtwaarde van 48 dB. Omdat de geluidsbelasting minder dan de uiterste grenswaarde of maximaal aanvaardbare waarde van 63 dB bedraagt is onderzoek naar maatregelen noodzakelijk.
Maatregelen
De Wgh stelt dat achtereenvolgens maatregelen aan de bron, in het overdrachtsgebied en bij de ontvanger dienen te worden overwogen.
Maatregelen aan de bron
In theorie zijn een aantal maatregelen aan de bron mogelijk. Gedacht kan onder andere worden aan stillere voertuigen. Dit is echter geen maatregel die gemeente of ontwikkelaars kunnen beïnvloeden. Dit is afhankelijk van wetgeving en technische ontwikkelingen van motorvoertuigen.
Voorts kan worden gedacht aan het beperken van de verkeersomvang en de snelheid of aan het wijzigen van de samenstelling van het verkeer. Voor de Middellaan en Dintelstraat stuiten deze maatregelen op overwegende bezwaren van verkeers- en vervoerskundige aard. De wegen zijn namelijk gecategoriseerd als respectievelijk gebiedsontsluitingsweg en erftoegangsweg en sluiten aan bij het gebruik, qua snelheid en verkeersomvang.
Een andere maatregel aan de bron is het toepassen van een stillere verhardingssoort. Gezien de ligging van de geluidsgevoelige bestemming zal op de Middellaan over een lengte van circa 200 meter een stillere verhardingssoort aangebracht moeten worden. De kosten en efficiëntie van de maatregel staan niet in verhouding tot de te beschermen geluidgevoelige objecten. Het aantal appartementen dat de voorkeursgrenswaarde overschrijdt, blijft na realisatie van meer geluidsreducerende verhardingssoort gelijk.
Het is niet wenselijk asfalt toe te passen op de Dintelstraat omdat bij een 30 km/uur-weg (conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig die een overstemming tussen vorm, functie en gebruik nastreeft) een open verhardingssoort hoort.
Het nemen van maatregelen bij de bron stuit daarom op bezwaren van financiële, verkeers- en vervoerkundige aard.
Maatregelen in het overdrachtgebied
Maatregelen in het overdrachtsgebied in de vorm van geluidswallen of geluidsschermen direct langs de Middellaan en Dintelstraat stuiten op bezwaren stedenbouwkundige en financiële aard. Een scherm is in deze situatie stedenbouwkundig niet gewenst.
Een andere maatregel in het overdrachtgebied is het vergroten van de afstand tussen de ontwikkeling en de weg. Deze maatregel stuit op bezwaren van stedenbouwkundige aard omdat dan de bebouwing op een te grote afstand van de bestaande rooilijnen komt te liggen.
Maatregelen bij de ontvanger
De geluidsbelasting aan de gevels bedraagt minder dan de maximaal aanvaardbare waarde. Maatregelen als het realiseren van dove of vliesgevels zijn niet genoodzaakt. De wettelijke binnenwaarde van 33 dB moet wel gegarandeerd worden.
Conclusies
Westerlaan
De geluidsbelasting aan de gevels van de ontwikkeling ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de Westerlaan bedraagt minder dan de voorkeursgrenswaarde en voldoet daarmee aan de Wgh.
Middellaan
De geluidsbelasting ten gevolge van de Middellaan bedraagt meer dan de voorkeursgrenswaarde en minder dan de uiterste grenswaarde. Het nemen van maatregelen om de geluidsbelasting te reduceren is redelijkerwijs niet mogelijk. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente moet een hogere waarde vaststellen om de ontwikkeling mogelijk te maken.
Het betreft een hogere waarde voor:
Reggestraat
De geluidsbelasting aan de gevels van de ontwikkeling ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de Reggestraat bedraagt minder dan de richtwaarde van 48 dB en een goede ruimtelijk ordening.
Dintelstraat
De richtwaarde van 48 dB wordt ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de Dintelstraat ter plaatse van sommige gevels overschreden. Desondanks wordt toch voldaan aan een goede ruimtelijke ordening. De redenen hiervoor zijn als volgt.