Logo van Gemeente Dongen

Pas op voor de grasaar: gevaarlijk voor je hond

woensdag 21 mei 2025
Pas op voor de grasaar: gevaarlijk voor je hond

Het is volop lente, en dat betekent dat de natuur weer in bloei staat. Helaas duiken er in deze periode ook mindergewenste planten op. Eén daarvan is de grasaar, een plant die vooral voor honden gevaarlijk kan zijn. We leggen graag uit wat grasaren zijn, waarom ze een risico vormen én wat jij zelf kunt doen.

Wat is een grasaar?

Grasaren zijn scherpe zaadjes van bepaalde grassoorten, zoals het ‘kruipertje’. Ze groeien vaak op schrale, droge bodems: in bermen, tussen tegels, op veldjes of langs wandelpaden. Omdat de zaden zich met de wind verspreiden, kunnen we als gemeente niet voorkomen dat deze plant groeit. Grasaren zijn bovendien hardnekkig en keren vaak terug, ook na maaien.

Waarom zijn grasaren gevaarlijk?

De zaden van de grasaar hebben scherpe punten en weerhaken. Daardoor kunnen ze gemakkelijk de huid van een hond binnendringen of via neus, oren, ogen of poten het lichaam ingaan. Eenmaal binnen blijven ze niet op één plek zitten: ze kruipen steeds verder het lichaam in, wat pijn, ontstekingen en in ernstige gevallen operaties tot gevolg kan hebben.

Bescherm je hond

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom deze tips:

  • Vermijd tijdens het uitlaten hoog gras, bermen en veldjes.
  • Blijf zoveel mogelijk op de gebaande paden.
  • Controleer je hond na elke wandeling, vooral tussen de tenen, in de oren, onder de oksels en bij de liezen.
  • Kam de vacht goed uit, zeker bij langharige honden of honden met lange oren.
  • Zie je een grasaar? Probeer deze voorzichtig en volledig te verwijderen. Lukt dit niet of twijfel je of er nog iets achtergebleven is? Neem contact op met je dierenarts.

Wat doet de gemeente?

Grasaren groeien vaak langs bankjes, lantaarnpalen en andere obstakels. Deze plekken houden we regelmatig bij. Ook maaien we als gemeente op veel plekken langs wandel- en fietspaden een strook van een meter. Ook op basis van meldingen via Fixi gaan we gericht aan de slag. Bij een bepaald aantal meldingen sturen we een collega met een bosmaaier op pad. Soms kunnen we de plant met wortel en al verwijderen. Maar: de grasaar komt vaak terug. Daarom is het belangrijk dat we samen alert blijven. Hier kun je een Fixi-melding doen: www.dongen.nl/meldingdoen.

Wat kun jij doen?

Je helpt mee door grasaren te melden via Fixi. Of nog beter: verwijder de plant zelf als je ‘m tegenkomt in je tuin of bij je stoep. Zo doe je dat:

  • Draag handschoenen.
  • Trek de plant met wortel en al uit de grond. Lukt dat niet, knip hem dan zo laag mogelijk af.
  • Gooi de plant en zaden in de gft-bak.

Samen houden we Dongen veilig – ook voor onze viervoeters.

Delen via e-mail

https://www.dongen.nl/actueel/nieuwsbericht/archief/pas-op-voor-de-grasaar-gevaarlijk-voor-je-hond?tx_news_pi1%5Bmonth%5D=5&tx_news_pi1%5Byear%5D=2025&cHash=30fbdd006dc23afedc277fd99cff095d