Logo van Gemeente Dongen

Verkiezingen 15 maart 2023

Op woensdag 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en voor het waterschap Brabantse Delta. Op deze dag zijn de stembureaus in Dongen, 's Gravenmoer en Klein Dongen-Vaart geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

Uitslagen

Bekijk de officiele documenten van de verkiezingen.

Locaties stembureaus

Bekijk de locaties van de stembureaus om te zien waar je kunt stemmen. 

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Waar stem ik voor op 15 maart 2023?

Op 15 maart 2023 kunt u stemmen voor de Provinciale Staten en voor het waterschap

Provinciale Staten

Waterschap

Wie mag er stemmen?

Inwoners die op de dag van de verkiezingen 18 jaar en ouder zijn mogen hun stem uitbrengen op 15 maart. Voor de Provinciale Staten geldt verder dat u de Nederlandse nationaliteit moet hebben, voor het waterschap geldt dat u legaal in Nederland moet verblijven.

Wat heb ik nodig om te stemmen?

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) nodig. U krijgt uw stempas thuisgestuurd. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Wanneer ontvang ik mijn stempas?

Uw stempas ontvangt u uiterlijk 1 maart 2023 in de brievenbus. 

Kan ik iemand anders vragen om voor mij te stemmen? (volmacht)

Kunt u niet zelf naar het stembureau komen? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Dit kan alleen als u beiden voor dezelfde provincie of hetzelfde waterschap een stempas heeft ontvangen. Een gemachtigde kan uw stem alleen tegelijk met de eigen stem uitbrengen en mag voor maximaal 2 andere kiezers stemmen.

Er zijn twee manieren om iemand anders te vragen om voor u te stemmen (machtigen)

 • via uw stempas
  • U vult de achterkant van uw stempas in. Doe dit samen met degene die u wilt machtigen, dan weet u zeker dat u de juiste persoon machtigt. 
  • Geef de gemachtigde uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Dit mag ook een goed leesbare foto van uw identiteitsbewijs op een mobiele telefoon of tablet zijn. 
  • De gemachtigde laat de kopie van uw identiteitsbewijs zien op het stembureau. De gemachtigde moet ook zijn eigen identiteitsbewijs laten zien. 
 • via dit machtigingsformulier
  • U en de persoon die voor u gaat stemmen (de gemachtigde) vullen het formulier in. Laat eerst degene die u wilt machtigen het formulier invullen voordat u dat zelf doet. Zo weet u zeker dat u de juiste persoon machtigt.
  • U levert het formulier in vóór vrijdag 10 maart 2023 om 17.00 uur.
  • De gemachtigde ontvangt een volmachtbewijs waarmee hij voor u kan stemmen. Als de gemeente het volmachtbewijs heeft goedgekeurd, kan het volmachtbewijs niet meer worden ingetrokken.
  • De gemachtigde neemt het schriftelijke volmachtbewijs mee naar het stembureau. U hoeft geen kopie van uw identiteitsbewijs mee te geven. De gemachtigde kan uw stem alleen tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

U mag zelf kiezen wie u machtigt. De persoon die voor u stemt (de gemachtigde) moet:

 • kiesgerechtigd zijn;
 • in dezelfde gemeente als u wonen;
 • uw stem tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

  Mijn stempas is kwijt, beschadigd of niet ontvangen. Wat moet ik doen?

  Heeft u uw stempas op 1 maart 2023 nog niet ontvangen? Of bent u uw stempas kwijt, of is die beschadigd? Vraag dan zo snel mogelijk een vervangende stempas aan. Dit kan op twee manieren.

  • Digitaal via dit formulier. Vul het formulier in en mail deze samen met uw identiteitsbewijs (foto of kopie) naar burgerzaken@dongen.nl. De aanvraag moet uiterlijk 10 maart 2023 om 17.00 uur door ons ontvangen zijn. Let op: u kunt een vervangende pas aanvragen in de gemeente waar u op 30 januari 2023 staat ingeschreven.
  • Kom langs op het gemeentehuis en vraag een nieuwe stempas aan bij team Burgerzaken. Dit kan tot uiterlijk 14 maart 2023 12.00 uur. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

  Mocht u alsnog uw oude stempas terugvinden, dan kunt u daarmee niet stemmen Dat kan alleen nog met de nieuwe stempas. 

  Zijn de stemlokalen toegankelijk voor iedereen?

  Alle stemlokalen moeten toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. Denk daarbij aan een oprijplank bij opstapjes of drempels, parkeervoorzieningen voor gehandicapten, stemhokjes met verlaagd werkblad, goede verlichting, een leesloep, etc. Hiervoor is een checklist. Alle stemlokalen zijn gecheckt op toegankelijkheid en deze voldoen aan de richtlijnen. Op de website waarismijnstemlokaal.nl ziet u per stemlokaal welke hulpmiddelen aanwezig zijn.

  Waar kan ik informatie vinden in eenvoudige taal?

  Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op internet op te zoeken waar politieke partijen nu precies voor staan. Of om een stembiljet te begrijpen. Daarom ontwikkelden Stichtin Lezen en Schrijven samen met ProDemos de Verkiezingskrant in gewone taal. De krant heeft het Keurmerk Gewone Taal dat is toegekend door Stichting Makkelijk Lezen. Dit betekent dat de informatieve krant begrijpelijk is voor veel mensen. Je kunt hier de digitale versie downloaden. Binnenkort kunt u de papieren versie ophalen bij onder andere het gemeentehuis.

  Meer weten over stemmen

  Liever geen krant, maar wil je wel meer weten over stemmen? De website hoewerktstemmen.nl geeft met filmpjes en gesproken tekst op eenvoudige manier uitleg over de verkiezingen en stemmen. 

  Kan ik stemmen in een ander gemeente?

  Als u zelf in een andere gemeente binnen de provincie of binnen het waterschap wilt stemmen, dan heeft u een kiezerspas nodig. Aanvragen kan schriftelijk tot 10 maart 2023 12.00 uur of bij team Burgerzaken op het gemeentehuis tot 14 maart 2023 12.00 uur.

  Voor het aanvragen vult u het formulier verzoek kiezerspas in. Hierop stsaat u alle informatie. Voor de aanvraag dient u uw huidige stempas in te leveren, samen met een (kopie van) een geldig legitimatiebewijs.