Logo van Gemeente Dongen

Verkiezing Europees Parlement 2024

Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing van het Europees Parlement. U kunt dan stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. 

De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt eens in de 5 jaar gehouden. U mag stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft óf de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie, 18 jaar of ouder bent en niet bent uitgesloten van het kiesrecht. Uiterlijk 14 dagen voor de stemming ontvangt u een stempas.

Stemmen niet-Nederlanders (form Y 32 and instructions)

Niet-Nederlanders die in Nederland wonen en de nationaliteit hebben van een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) ontvangen begin maart een brief van de gemeente met formulier Y 32. Met formulier Y 32 verklaart u dat u in Nederland wilt deelnemen aan de verkiezing van de leden van het Europees Parlement (en dus wilt stemmen voor de Nederlandse leden daarvan) en niet in de lidstaat van de Europese Unie waarvan u de nationaliteit heeft. Als u wilt stemmen voor het Europees Parlement in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft, dan vult u formulier Y 32 niet in. Hieronder vindt u de digitale versie van formulier Y 32 en instructies voor het invullen in de talen Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Pools. 

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

 

Waar stem ik voor op donderdag 6 juni 2024?

Op donderdag 6 juni kunt u stemmen voor leden van het Europees Parlement. Als u stemt bepaalt u dus mee wie de komende 5 jaar lid is van het Europees Parlement. Zo heeft u invloed op de besluiten die Europa neemt. 

 

Wie mag er stemmen?

Inwoners die op de dag van de verkiezing 18 jaar en ouder zijn mogen hun stem uitbrengen op donderdag 6 juni.

Wat heb ik nodig om te stemmen?

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) nodig. U krijgt uw stempas thuisgestuurd. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Wanneer ontvang ik mijn stempas?

Uw stempas ontvangt u uiterlijk donderdag 23 mei 2024 in de brievenbus. 

Zijn de stemlokalen toegankelijk voor iedereen?

Alle stemlokalen moeten toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. Denk daarbij aan een oprijplank bij opstapjes of drempels, parkeervoorzieningen voor gehandicapten, stemhokjes met verlaagd werkblad, goede verlichting, een leesloep, etc. Hiervoor is een checklist. Alle stemlokalen zijn gecheckt op toegankelijkheid en deze voldoen aan de richtlijnen. Op de website waarismijnstemlokaal.nl ziet u per stemlokaal welke hulpmiddelen aanwezig zijn.

Waar kan ik informatie vinden in eenvoudige taal?

Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op internet op te zoeken waar politieke partijen nu precies voor staan. Of om een stembiljet te begrijpen. Daarom ontwikkelden Stichting Lezen en Schrijven samen met ProDemos de Verkiezingskrant in gewone taal. De krant heeft het Keurmerk Gewone Taal dat is toegekend door Stichting Makkelijk Lezen. Dit betekent dat de informatieve krant begrijpelijk is voor veel mensen.

Meer weten over stemmen

Liever geen krant, maar wil je wel meer weten over stemmen? De website hoewerktstemmen.nl geeft met filmpjes en gesproken tekst op eenvoudige manier uitleg over de verkiezing en stemmen.