Logo van Gemeente Dongen

Word ZAPper in Dongen

Fijn dat je interesse hebt om onze gemeente mooi en schoon te houden. Onder de noemer 'Dongen Gewoon Schoon' organiseert de gemeente tal van activiteiten en projecten in de strijd tegen zwerfafval. Op deze webpagina vind je meer informatie over één van die projecten: ‘ZAPpen’. Maar eerst leggen we even uit wat een ZAPper eigenlijk is.

‘ZAPper’ is een afkorting voor Zwerf-Afval-Pakker. ZAPpers zijn inwoners van de gemeente Dongen die vrijwillig zwerfafval opruimen. Bijvoorbeeld wanneer ze een rondje lopen, de hond uitlaten, etc.

Hoe kan ik ZAPper worden?

Klik op de button 'Aanmelden ZAPper' voor het invullen van het formulier. U ontvangt zo snel mogelijk een bevestiging. 

Waar en wanneer mag ik ZAPpen?

Overal waar je wilt binnen de openbare ruimte mag je ZAPpen: op straat, het buitengebied, speeltuintjes, parken, je sportvereniging, … Overal waar jij het nodig vindt.

Wanneer kan ik ZAPpen?

Wanneer je wilt. Je bent hier volledig vrij in. Hou wel een beetje rekening met de nachtrust van je buren en dorpsgenoten natuurlijk.

Hoe vaak moet ik zwerfafval opruimen als ZAPper?

Je moet niets! Al het zwerfafval dat je opruimt is mooi meegenomen. Mocht je nu merken dat je niet toekomt aan ZAPpen, dan hebben we wel graag dat je de materialen weer inlevert.

Hoe kom ik aan het juiste materiaal?

Als je aangemeld bent als ZAPper krijg je van de gemeente de volgende materialen in bruikleen:

  • 1 afvalgrijper
  • 1 afvalzakkenhouder
  • 1 paar handschoenen
  • 1 fluorescerend hesje
  • Speciale afvalzakken

Wat moet ik doen met volle vuilniszakken?

Als je je hebt aangemeld krijg je contactgegevens van een medewerker van de gemeente Dongen. Deze medewerker zorgt dat volle zakken met zwerfafval bij je worden opgehaald, en dat je nieuwe zakken krijgt als je ze nodig hebt.

Kan ik extra materialen bestellen voor anderen die willen helpen?

Je kunt zelf je gezinsleden (partner/kinderen) aanmelden als ze ook willen ZAPpen. Vrienden, buren, clubgenoten, etc. moeten zichzelf aanmelden om spullen te ontvangen.

Zijn er nog meer dingen die ik moet weten?

Tijdens het ZAPpen ben je als vrijwilliger automatisch verzekerd via de gemeente tegen ongevallen en schade aan persoonlijke eigendommen.

Verder krijg je alle informatie die je nodig hebt na je aanmelding opgestuurd zodat je deze altijd kunt raadplegen als je een vraag hebt.

Heb je een vraag die hier niet tussen stond? Neem dan contact met ons op.