Logo van Gemeente Dongen

Gladheidsbestrijding

Bij winters weer doet de buitendienst van de gemeente Dongen er alles aan om gladheid op de Dongense wegen zo snel en zo veel mogelijk te bestrijden. Het gladheidseizoen start officieel vanaf week 46. Dat betekent dat de strooiploegen van de gemeente vanaf dan klaar staan om te strooien bij de eerste gladheid. 

Strooiroutes

De gemeente houdt via MeteoConsult, eigen waarnemingen en weerberichten op radio, tv en www.gladheid.nl de weersvoorspellingen in de gaten. Bij gladheid wordt eerst gestrooid op de belangrijkste (toegangs)wegen, busroutes en fietspaden. Daarna volgen woonstraten met een verbindende functie, de wegen op industrieterrein Tichelrijt en bij openbare voorzieningen als bejaardenhuizen, kerken, winkelcentra, gemeentehuis en bij de brandweer. Tijdens het strooien houden ze vaste strooiroutes aan. Bekijk de digitale kaart met de strooiroutes.

Sneeuwval

Als het lange tijd sneeuwt probeert de gemeente de belangrijkste toegangswegen, busroutes en fietspaden continue schoon te houden. Daardoor kan het gebeuren dat de gemeente niet toekomt aan de openbare voorzieningen en straten in woonwijken. Inwoners kunnen de gemeente helpen door hun eigen stoep schoon en ijsvrij te houden. 

Zelf zout strooien? Tips!

  • Haal op tijd strooizout in huis. Als het eenmaal sneeuwt is dit vaak moeilijk verkrijgbaar.
  • Veeg eerst zoveel mogelijk sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft. 
  • Denk aan het milieu en strooi niet meer zout dan nodig is. Een handje zout per m2 is voldoende.
  • Het zout werkt direct, maar je ziet het effect pas na ongeveer 10 minuten.
  • Strooi zo min mogelijk zout in de buurt van planten en bomen.