Logo van Gemeente Dongen

Vergunning tijdelijke verhuur

Tijdelijk verhuren van uw woning kan een uitkomst zijn als u dubbele woonlasten heeft. U heeft een verhuurvergunning nodig van de gemeente (Leegstandwet) en toestemming van uw hypotheekverstrekker. Informeer ook bij uw belastingadviseur of de Belastingdienst naar de financiële gevolgen van tijdelijke verhuur.

Soorten woningen

De volgende woningen kunnen op grond van de Leegstandwet tijdelijk worden verhuurd.

 1. Een woning die te koop staat die:
  • nog nooit bewoond is geweest (nieuwbouwwoning), of
  • in de 12 maanden voor de woning leeg kwam staan, door de eigenaar bewoond werd (of zoveel korter als het huis nog geen jaar oud is), of
  • in de 10 jaar voor de woning leeg kwam te staan niet meer dan 3 jaar geheel of gedeeltelijk verhuurd werd.
 2. Een voor sloop of renovatie bestemde huurwoning.
 3. Een gebouw voor groepsgewijze huisvesting, verzorging of verpleging, logiesverschaffing, administratie en/of onderwijs dat in afwachting is van een andere bestemming.

De opzegtermijn voor de verhuurder is minimaal 3 maanden, de huurder kan per maand opzeggen. De vergunning wordt voor maximaal 5 jaar verleend. De kosten voor de vergunning zijn € 87,-.

Voorwaarden tijdelijke verhuur

 • De woonruimte waarvoor u de vergunning aanvraagt, staat leeg.
 • De woonruimte valt in één van bovengenoemde categorieën.
 • U kunt aantonen dat u eigenaar van de woning bent.
 • U kunt aantonen dat u het huis voor een marktconforme prijs in de verkoop heeft aangeboden.
 • Het pand mag niet worden gebruikt in strijd met het bestemmingsplan, voorschriften, verordeningen en andere gemeentelijke bepalingen.

Meer informatie

Meer informatie over het tijdelijk verhuren van uw woning leest u op de website van de Rijksoverheid en de website van de Belastingdienst.

Aanvragen verhuurvergunning

Klik op de button 'Download formulier' om het formulier te downloaden op de website van de Rijksoverheid, vul deze in en mail deze ingevuld naar info@dongen.nl.