Logo van Gemeente Dongen

Rijbewijs

Het aanvragen én ophalen van uw rijbewijs doet u persoonlijk bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Maak daarvoor eerst een afspraak via de button 'Afspraak maken' op deze pagina of regel het online. U betaalt de kosten bij de aanvraag. 

Online verlengen

U kunt uw rijbewijs online verlengen of u kunt online een categorie uitbreiden. U haalt uw nieuwe rijbewijs dan al na twee werkdagen op. U doet de aanvraag via de website van RDW. Daarna kunt u het rijbewijs ophalen bij het gemeentehuis. 

Voor digitaal verlengen is het van belang dat u staat ingeschreven in de gemeente Dongen. Het is niet mogelijk uw eerste rijbewijs digitaal aan te vragen. Voor het digitaal verlengen van uw rijbewijs heeft u een geactiveerde DigiD app met een eenmalige identiteitscheck nodig. Hiervoor heeft u een Android smartphone met NFC-lezer (Android versie 4.4 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger met IOS 13) nodig.

Hoe werkt het?

U doet de online aanvraag gemakkelijk en snel in 3 stappen:
-    U laat een pasfoto maken in een fotocabine of bij een fotograaf die erkend is door de RDW. Bekijk de locatiewijzer.
-    Ga naar de website van de RDW, log in met DigiD en verleng online uw rijbewijs.
-    Haal uw nieuwe rijbewijs na 2 werkdagen op bij het gemeentehuis. Een afspraak is hiervoor niet nodig. Neem bij het ophalen uw oude rijbewijs mee. 

Hoe de online aanvraag precies werkt, ziet u ook in de instructievideo van de RDW

Fotocabine gemeentehuis

Voor € 13,- (gepast betalen) kunt in de fotocabine in het gemeentehuis pasfoto’s maken. Deze pasfoto’s kunt u ook gebruiken voor het online verlengen van uw rijbewijs. Reguliere pasfoto's kosten €9,- bij de fotocabine. Rolstoelgebruikers en kinderen adviseren we om bij een vakfotograaf foto's te laten maken.

Aanvragen op afspraak

Voor de aanvraag van uw eerste rijbewijs of voor het verlengen van een rijbewijs waarbij een Gezondheidsverklaring nodig is kunt u een afpsraak maken  Neem het volgende mee als u uw rijbewijs komt aanvragen: 

 • Uw oude rijbewijs, als u dat komt vernieuwen;
 • Een geldig legitimatiebewijs wanneer u uw rijbewijs voor het eerst aanvraagt of aangifte van vermissing doet;
 • Een pasfoto, niet ouder dan een half jaar, in kleur die voldoet aan pasfoto-eisen.

Uw rijbewijs ligt na 5 werkdagen klaar. Indien uw mobiele telefoonnummer bij ons bekend is, ontvangt u tevens een sms-bericht. Uw rijbewijs kunt u tijdens openingstijden ophalen op het gemeentehuis. Een afspraak maken is niet nodig.

Kosten

  Tarief 2024
Rijbewijs € 51,11
Gezondheidsverklaring CBR € 44,50
Extra kosten bij spoedaanvraag € 39,65

Spoedaanvraag

Rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Daarvoor betaalt u € 34,10 extra. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, ligt het de volgende werkdag klaar. Heeft u uw oude rijbewijs niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Geldigheid

Het rijbewijs voor een bromfiets, motor, landbouwvoertuig of personenauto is in de meeste gevallen 10 jaar geldig. Rijbewijzen voor een vrachtauto en bus hebben sinds 19 januari 2013 een geldigheidsduur van 5 jaar. Deze termijnen kunnen door medische redenen of vanwege uw leeftijd korter zijn. De geldigheidsduur staat op het rijbewijs.

Informatie over de geldigheid en de maatregelen rondom het coronavirus leest u op de website van het CBR

Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring kunt u digitaal invulle met DigiD via het CBR. Mocht u niet in de mogelijkheid zijn deze digitaal aan te vragen, kunt u deze aanschaffen via de CBR webshop of op een van de CBR-examenlocaties. Een gezondheidsverklaring van het CBR hebt u in de volgende gevallen nodig:

 • Om medische redenen (bijvoorbeeld chronische ziekte);
 • Als uw rijbewijs verloopt op of ná uw 75e verjaardag;
 • Bij een rijbewijs voor de categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE, ook bij verlenging;
 • Bij omwisseling van een rijbewijs van de Nederlandse Antillen, Aruba of een land buiten de Europese Unie;
 • Bij rijbewijzen voor diplomatieke ambtenaren en hun gezinsleden;
 • Bij uw eerste rijbewijs, dit regelt uw rijschool;
 • Bij omwisseling van uw trekkercertificaat.

De gezondheidsverklaringen voor de rijbewijzen vanaf 75+ jaar, zijn aan te schaffen op het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak.

Medische keuring

Een medische keuring is nodig als:

 • Uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt;
 • U een medische beperking hebt;
 • U een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (C, CE, D of DE). U kunt zich niet laten keuren door uw huisarts, ga naar een arbo-arts/geregistreerde bedrijfsarts.

Volg de procedure via de website van het CBR. Doe dit minimaal 12 weken voor het aanvragen of verlopen van uw rijbewijs.

Omwisseling buitenlands rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen. Het doorgeven van een vermissing van uw rijbewijs kan online via de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) of in het gemeentehuis. 

Vermissing online doorgeven

U kunt 24 uur per dag een verlies of diefstal melding registreren van een Nederlands rijbewijs. De melding doet u online via de website van de RDW. Na een melding is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW u een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft u een DigiD nodig. Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs kunt u een afspraak maken in het gemeentehuis

Vermissing doorgeven bij de gemeente

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs kunt u een vermissingsverklaring ondertekenen bij de gemeente. U vraagt dan tevens direct een nieuw rijbewijs aan. Hiervoor kunt u een afspraak maken. De normale levertijd van 5 werkdagen is dan niet gegarandeerd.