Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Trouwen, geregistreerd partnerschap en scheiden

Wilt u trouwen of u als partners laten registeren? Bel dan eerst naar het Klant Contact Centrum via het telefoonnummer 14 0162 om een datum te reserveren. Tijdens dit telefoongesprek krijgt u de belangrijkste informatie.

Melding voorgenomen huwelijk

Vervolgens maakt u een melding van een voorgenomen huwelijk (voorheen ondertrouw) of een melding van een voorgenomen partnerschapsregistratie. Dat regelt u tenminste 2 weken van tevoren, in de gemeente waar het huwelijk wordt gesloten of waar het partnerschap wordt geregistreerd. Vul daarvoor het formulier 'Melding voorgenomen huwelijk' in. Klik op onderstaande groene knop.

Bezit u een nationaliteit van een land dat niet tot de Europese Unie behoort? Vul dan het formulier 'Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap verblijfsrecht' (pdf) in.

Nodig

Het volgende heeft u nodig als u een melding van een voorgenomen huwelijk of voorgenomen partnerschapsregistratie doet:

 • Van beiden een geldig legitimatiebewijs.
 • Kopieën van paspoort of identiteitskaart van uw getuigen.

Overige informatie

Soms is extra informatie nodig. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren, daar bent gescheiden of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist. Neem in zo’n geval eerst telefonisch contact op met het Klant Contact Centrum via 14 0162.

Wanneer uw melding van een voorgenomen huwelijk of voorgenomen partnerschapsregistratie is ontvangen, dan sturen wij uw dossier door naar de ambtenaar die de ceremonie leidt. 3 weken voor de huwelijksvoltrekking (of partnerschapsregistratie) neemt hij/zij contact met u op om de ceremonie voor te bereiden.

U kunt nu al kiezen welke achternaam u wilt dragen na de plechtigheid. Dit geldt voor beiden. U kunt op de pagina Naamgebruik en naamwijziging alvast het digitale formulier invullen.

Ceremoniekosten

De kosten voor uw huwelijk of partnerschapsregistratie in gemeente Dongen zijn afhankelijk van de plaats en het tijdstip waarvoor u kiest. 

Gemeentehuis

Voor het voltrekken van een huwelijk of het registreren van een partnerschap, op maandag tot en met vrijdag: € 354,55

 • zaterdag: € 627,75
 • maandag en dinsdag om 8.30 uur: kosteloos (let op: hierbij kunnen alleen het bruidspaar en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn)

Voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk:

 • aan de balie: kosteloos
 • in de trouwzaal met ceremonie: € 354,55

Vaste locatie

In Dongen is een aantal vaste trouwlocaties: museum De Looierij, Oude Kerk, De Vlaamsche Spijcker en SED.

 • maandag tot en met vrijdag: € 262,70
 • zaterdag en zondag: € 472,80

Eenmalige locatie

Een eenmalige trouwlocatie is een locatie die door u zelf uitgekozen is.

 • maandag tot en met vrijdag: € 470,55
 • zaterdag en zondag: € 944,45

Overige kosten

 • Verstrekken van een trouwboekje of partnerschapsboekje: € 33,35
 • Beschikbaar stellen van een getuige: € 41,20 per persoon

Trouwlocaties

In de gemeente Dongen kunt u kiezen uit 5 vaste trouwlocaties.

Eigen locatie

Willen jullie liever trouwen op een andere locatie in de gemeente Dongen? Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om een andere, eigen locatie, zoals een tuin of een café, voor één dag als trouwlocatie ofwel ‘huis der gemeente’ aan te wijzen. De gemeente controleert dan onder andere of de locatie openbaar toegankelijk is en of de (brand)veiligheid in orde is. Bruidsparen die op een ‘eigen’ locatie willen trouwen, moeten dit in ieder geval op tijd aanvragen. Dat kan bij het Klant Contact Centrum van de gemeente via info@dongen.nl.

Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS)

Jullie huwelijk wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs), ofwel de trouwambtenaar. Zij zijn speciaal in deze functie benoemd. In Dongen zijn er meerdere trouwambtenaren. Via onderstaande links kunt u meer lezen over hen.

Jullie kunnen jullie voorkeur kenbaar maken voor een bepaalde trouwambtenaar. De gemeente kan echter niet garanderen, dat deze trouwambtenaar ook daadwerkelijk jullie huwelijk sluit. We proberen wel zoveel mogelijk rekening te houden met jullie verzoek.

Ongeveer 3 weken voor jullie huwelijksdag, maar mogelijk eerder, neemt de trouwambtenaar contact met jullie op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek doorlopen jullie samen de praktische dingen van jullie trouwceremonie (bijvoorbeeld het ‘weggeven’ van de bruid, het al dan niet wisselen van ringen; het draaien van muziek). Ook kunnen jullie je eventuele wensen kenbaar maken voor de inhoud van de toespraak.

Een eigen trouwambtenaar

Hebben jullie een bekende in je familie- of kennissenkring, die ook (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand is en die werkt bij een andere gemeente? Hij of zij kan jullie huwelijk ook voltrekken. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum via 14 0162 of via info@dongen.nl

Wilt u graag dat een familielid of bekende jullie toespreekt tijdens de ceremonie? Overleg dan met de trouwambtenaar wat de mogelijkheden zijn.

Omzetten partnerschap in huwelijk

Het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk kan in iedere gemeente in Nederland. Als u dit aan de publieksbalie bij de gemeente Dongen doet is dit kosteloos. Hierbij kunnen geen getuigen aanwezig zijn. Het omzetten van een partnerschap in een huwelijk in de trouwzaal (gemeentehuis) met een ceremonie kost € 351,05. Het is ook mogelijk om de ceremonie op zaterdag en op een andere trouwlocatie te laten plaatsvinden. Informeer naar de mogelijkheden.

Afspraak maken

Maak een afspraak voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk (zowel zonder als met ceremonie). Bel hiervoor naar 14 0162. Neem tijdens uw afspraak van beide personen een legitimatiebewijs mee.

Scheiden

Een scheiding regelt u via de rechtbank. In de toekomst kunnen echtparen hun echtscheiding zelf regelen via de ambtenaar van de burgerlijke stand, als ze het onderling eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben.